Tocilizumab, medicamentul-minune care reduce riscul de deces la pacienții cu forme grave de COVID-19

Un medicament antiinflamator, utilizat pentru tratarea artritei, vândut sub numele de Actemra, care are ca substanță activă tocilizumabul, pare să aibă efecte benefice în cazurile grave de COVID-19. Acesta reduce rata deceselor și scurtează perioada de recuperare. Este concluzia unui studiu realizat recent, ce are în prim-plan acest medicament.

Studiul care a analizat impactul tocilizumabului asupra pacienților cu forme grave de COVID-19 se numește „Recovery” și a fost lansat de Universitatea Oxford din Marea Britanie. Specialiștii au analizat rezultatele înregistrate în cazul a 4000 de pacienți. Datele au arătat că „la 245 de pacienți tratați cu tocilizumab se poate salva o viață în plus”, după cum a precizat Peter Horby, coordonatorul studiului „Recovery”, citat de BBC.

Oficialii Universității Oxford au anunțat rezultatele terapiei cu tocilizumab într-un comunicat de presă: „Terapia cu tocilizumab a evidențiat faptul că s-a redus semnificativ numărul deceselor: 596 (29%) dintre pacienții din grupul care a primit tocilizumab au decedat în decurs de 28 de zile, faţă de 694 (33%) dintre pacienţii din grupul cu îngrijire obişnuită. Este o diferenţă absolută de 4 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus”.

Studiul „Recovery” a evidențiat că eficiența utilizării tocilizumab poate fi crescută dacă medicamentul este administrat împreună cu dexametazonă, o altă substanță despre care specialiștii susțin că are ca efect reducerea mortalității în rândul pacienților cu forme grave de COVID-19. S-a constatat, de asemenea, că tocilizumab a crescut probabilitatea de externare în termen de 28 de zile de la 47% la 54%.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea