Tot ce trebuie să știi despre colonoscopie. Cum se face pregătirea pentru această investigație?

Colonoscopia este un tip de investigație medicală cu ajutorul căreia se explorează tubul digestiv. Ea este foarte utilă mai ales dacă există suspiciunea de boală oncologică la nivelul colonului. Pentru efectuarea ei este nevoie de o pregătire prealabilă din partea pacientului. 

„În cazul conoloscopiei este nevoie de o pregătire înainte de efectuarea investigației. Asta înseamnă să nu fie resturi care să împiedice vizualizare. Pregătirea are unele îmbunătățiri în ultimul timp. Putem să mâncăm în prima parte a zile, cu câteva ore înainte să începem să bem soluțiile de pregătire. Nici dieta nu mai este obligatorie să fie complet hidrică cu o zi înainte, societatea europeană de endoscopie că dieta săracă în fibre este foarte bune” a explicat, la Medika TV, dr, Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog. 

Dacă în trecut alimentația înainte de colonoscopie era aproape interzisă, astăzi consumul de alimente înainte de procedură este permis. Există însă anumite alimente ce pot fi mâncate. „Se poate mânca pește, pâne albă, albuș de ou, paste albe. Legume și fructe fără coajă, orez. Nu mâncăm cât să ne săturăm, mâncăm cât să nu ne fie foame. Dimineața și la prânz, până când putem să bem soluția de pregătire” a mai spus dr. Elena Ciupercă.

La toate acestea se adaugă și consumul unor soluții speciale care să curețe colonul înainte de efectuarea explorării de către medic. 

„Soluțiile clasice sunt de volum mare, plecând de la prima soluție cu care s-a făcut la început pregătirea pentru colonoscopie, unde vorbim de 4 litri, până la variante care înseamnă cam 2 litri de soluție. Soluția se bea divizat, în două reprize, o repriză o bem seara, iar a doua cât mai aproape de momentul investigației. Trebuie terminată de băut cam cu 4 ore înainte de investigație” susține dr. Elena Ciupercă. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea