Tot ce trebuie să știm atunci când mergem să recoltăm sânge pentru analizele medicale. Medic: Hidratarea și alimentația joacă un rol important

Înainte de recoltarea sângelui pentru analizele medicale, pacienții trebuie să respecte câteva reguli de bază. Prezentă în studioul Medika TV, dr. Andreea Alexandru, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria, a explicat care sunt acestea.

„Trebuie să ne asigurăm că suntem foarte bine hidratați, deoarece abordul vaselor noastre pentru colectarea sângelui trebuie să îi fie ușor asistentului medical. Iar asta se întâmplă doar dacă suntem bine hidratați. Dimineața, înainte de recoltare, este permis doar consumul de apă nu de cafea sau alte lichide” a explicat la Medika TV, dr. Andreea Alexandru, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

În cazul exudatelor nazale sau faringiene, o regulă importantă este evitarea spălatului pe dinți înainte de recoltarea probelor pentru analize.

„Dacă dorești să recoltezi exudate nazale sau faringiene este recomandat să nu ne spălăm pe dinți” a mai spus dr. Andreea Alexandru.

De asemenea, trebuie să fim atenți la alimentație. Specialiștii explică faptul că ar trebui să evităm să mâncăm cu 12 ore înainte de recoltarea sângelui pentru analize, altfel riscăm ca rezultatele să aibă valori flas crescute.

„Este recomandat să avem un post alimentar de minim 8 ore, de preferat 12 ore. Pentru că toate lipidele și tot ce înseamnă colesterol pot ieși crescute, pot fi rezultate fals crescute pentru că noi am mâncat cu o seară înainte. Totul pentru a identifica acești parametri pe care medicul se poate baza” a mai spus dr. Andreea Alexandru.

Chiar și exercițiile fizice practicate cu o zi înainte de recoltare pot influența rezultatele analizelor medicale.

„De asemenea, cu o zi înainte de recoltare, orice activitate sportivă, chiar și în cazul sportivilor de performanță, ar trebui oprită, pentru că sunt parametri care cresc fals. Trebuie să știm ce medicație luăm, pentru că ea poate influența anumite analize” a recomandat dr. Andreea Alexandru.

Laboratoarele Regina Maria au un portofoliu variat de analize, atât din categoria analizelor uzuale, cât și din categoria testărilor genetice.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes