Tot mai multe medicamente pentru viroză și gripă lipsec din farmacii. Întâlnire a ministrului Sănătății cu producătorii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a organizat o întâlnire oficială cu producătorii de medicamente, în cadrul căreia s-a discutat pe larg despre lipsa unor medicamente pentru viroză și gripă. La momentul acesta din farmaciile românești lipsesc penicilinele, amoxicilina sau uneme combinații ale amoxicilinei.

În ciuda creșterii cazurilor de gripă și viroze, stocurile de medicamente din farmacii scad de la o zi la alta. Bolnavii aleargă, fără succes, de la o farmacie la alta în speranța că ar putea găsi tratamentele de care au nevoie. Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu antivirale alternative care conţin oseltamivir pentru tratarea gripei, pe lângă Tamiflu. Este vorba despre Ebilfumin şi Segosana, dar şi acestea se găsesc greu. 

În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a organizat o ședință cu producătorii de medicamente pentru a identifica soluții pentru această problemă. În momentul de față există discontinuitate și în ceea ce privește furnizarea unor peniciline, penicilină cu administrare orală, amoxicilină sau unele combinaţii ale amoxicilinei, din cauza unei întârzieri pe piaţă cauzate de livrările din China . „Ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitare, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi. Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China şi mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară, este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt şi acolo probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni” a declarat Alexandru Rafila, la finalul întâlnirii.

După întâlnirea cu producătorii, Alexandru Rafila urmează să se întâlnească și cu distribuitorii de medicamente pentru a identifica un plan comun în ceea ce privește distribuirea către farmacii a medicamentelor specifice virozelor respiratorii. „Ne vom întâlni cu distribuitorii ca să putem să avem o politică coerentă care să includă profesioniştii din sănătate, producătorii de medicamente, distribuitorii de medicamente şi să putem trece cu bine peste această perioadă în care şi România, la fel ca şi în restul Europei” a mai spus Alexandru Rafila.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea