Trăsăturile latine balcanice, atacate frontal de Covid-19! Românii, adio pupături, adio îmbrățișări !

Vremea caldă din aceste zile și previziunile autorităților că din 15 mai vom  putea ieși din casă fără să mai fim nevoiți să completăm declarații pe propria răspundere par că au dus la o relaxare înainte de vreme a unora dintre români. Autoritățile și medicii care sunt angrenați în lupta împotriva COVID-19 atrag atenția, însă, că nu este momentul să ieșim din case acum, și nici după 15 mai nu va trebui să ne relaxăm întru totul pentru că virusul va continua să circule și să facă victime și după această dată. 

”Data de 15 mai sau perioada din ultima parte a lunii viitoare înseamnă trecerea într-o altă etapă. Înseamnă mai puține îmbolnăviri, o curbă descendentă la care tot sperăm de câteva săptămâni, o etapă pe care o putem numi conviețuirea armonioasă cu virusul. Vom avea însă infecții în continuare, vom avea în timpul verii și în toamnă. Probabil, vom avea al doilea val când va veni sezonul rece. Se întâmplă acest lucru de fiecare data când vorbim de o pandemie de o asemenea amploare. Această etapă de conviețuire cu virusul înseamnă că nu vom mai avea restricții de circulație, care sunt atât de greu de trecut în pragul psihologic și practic, dar măsurile de igienă trebuie să fie stricte, în continuare”, a declarat la Medika Tv, în emisiunea Medika Special, Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din București.

Așadar, medicii atrag atenția că ridicarea măsurilor din 15 mai nu înseamnă că virusul nu mai circulă din  acel moment. Și cum statul ridică măsurile impuse din cauza coronavirusului, fiecare cetățean va  trebui să-și poarte de grijă din acel moment. Igiena și distanțarea fizică vor trebuie să fie menținute, în continuare, de fiecare în parte.

Totodată, vizitele la prieteni și rude ar trebui făcute cu prudență, după 15 mai, pentru a nu arunca în van toate eforturile făcute până acum pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

”Faptul că trebuie să purtăm masca nu înseamnă că nu-i putem vedea pe cei din familie. Poate nu o vom face din 15 mai, dar în perioada care urmează îi vom vizita, însă respectând măsurile. Vom purta mască atunci când mergem în spații închise iar vizitele la cei dragi se fac în spații închise, și vom respecta regulile de igienă care sunt foarte importante. De asemenea, când vom merge în vizită vom încerca să nu stăm mai aproape de un metru unul de celălalt”, a adăugat dr. Marinescu.

O nouă conduită va trebui să adoptăm și atunci când ne întâlnim cu cunoscuții, recomandarea medicilor fiind de a renunța la gesturile de prietenie atât de comune înainte de izbucnirea pandemiei.

Românii trebuie să renunțe la gesturile sociale: îmbrățișări, să ne pupăm atunci când ne vedem sau să dăm mâna unul cu celălalt”, a mai spus. dr. Adrian Marinescu, la Medika Tv.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea