UPDATE: Turiști aduși cu transport special de la Colosseum. Cine sunt?

UPDATE: Potrivit informațiilor deținute de jurnaliștii Medika Tv, în grupul care va fi adus cu aeronava MApN ar fi cinci turiști și o familie care era cu copilul la tratament. Dacă în cazul părinților care și-au dus copilul bolnav într-o țară unde sperau că-și pot vindeca fiul lucrurile sunt de înțeles, în cazul turiștilor se nasc mai multe întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă, fiind vorba despre bani publici:

  1. Cine sunt acești turiști ? Când au plecat în Italia, unde criza generată de coronavirus nu e de ieri de azi, ci trenează de mai multe săptămâni?
  2. De ce nu au încercat să se întoarcă mai devreme din Italia și au așteptat până în ultimul moment, fiind nevoie acum de un transport special care să le fie pus la dispoziție?

Autoritățile trebuie să răspundă la aceste întrebări fiind vorba despre bani publici, în condițiile în care s-a ajuns în situația ca o aernonavă a MApN să fie pusă la dispoziția unor turiști, care, în mod cert, au ignorat mesajul autorităților de a nu pleca din țară, în plină criză provocată de coronavirus. Deocamdată, autoritățile române nu au precizat criteriile care stau la baza procedurilor de selectare a persoanelor aflate în zonele roșii și aducerea lor acasă, în România.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Un grup de cetățeni români care se aflau în Italia ca turiști va fi adus acasă, sâmbătă, cu un transport special. Turiștii vor fiind repatriați, sâmbătă, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale. Printre turiștii români se vor afla și persoane care se aflau în Italia, la tratament, și care nu au putut reveni acasă, din cauza haosului provocat de coronavirus. În total, nouă cetățeni români vor fi aduși în țară cu transportul special.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ”este vorba despre cetăţeni români non-rezidenţi în Italia, care se aflau acolo cu titlul temporar, ca turişti sau pentru intervenţii medicale, şi care au fost afectaţi atât de plasarea în carantină a întregului teritoriu al Italiei, cât şi de măsurile adoptate de către autorităţile române de suspendare a zborurilor şi a curselor de transport rutier de persoane înspre şi dinspre Italia. ”

La sosirea în țară, cei 9 români vor fi plasați în carantină într-o unitate din București, unde vor rămâne izolați timp de 14 zile, conform procedurilor.

Având în vedere circumstanțele fără precedent în care ne aflăm la nivel global, în contextul epidemiei de COVID-19, MAE asigură în mod constant și sistematic informarea cetățenilor români aflați în străinătate prin atenționări de călătorie și buletine informative publicate pe site-ul MAE în cadrul secțiunii dedicate COVID-19, precum și prin site-urile și canalele de social media ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate”, transmite în același context Ministerul Afacerilor Externe.

Românii vor fi aduşi în ţară sâmbătă, cu o aeronavă de tip C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi cu camere speciale de izolare.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, aeronava este operată de un echipaj format din locotenent-comandorul Romeo Gârz – comandantul aeronavei, căpitan Mihai Vîrdol – pilot secund, maistrul militar Maftei Ţebrean – tehnic de bord şi echipa medicală formată din maior Daniel Nica – medic şi plutonierul Georgel Grigore – asistent medical.

Alţi opt cetăţeni români au fost aduşi în ţară din Italia, de asemenea, cu o aeronavă MApN, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea