Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, în topul celor mai prestigioase universități din lume, alături de Oxford

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este, pentru al treilea an, consecutiv, în unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor din lume: Times Higher Education – World University Rankings.

UMF Iaşi rămâne singura universitate de profil din ţară prezentă în acest clasament, care include aproximativ 1.400 de universităţi din 92 de ţări. 

„Ne mândrim că UMF Iaşi, care anul acesta va sărbători 140 de ani de învăţământ medical superior la Iaşi, este şi în acest an singura universitate de medicină şi farmacie din ţară prezentă în World University Rankings. Această poziţie onorantă, într-unul dintre cele mai importante topuri ale universităţilor din lume, reflectă activitatea didactică şi de cercetare a întregii comunităţi academice a universităţii“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, pentru ziaruldeiași.ro.

 Anul acesta, trei noi universităţi din România au intrat în clasamentul realizat de Times Higher Education: Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Timişoara şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Centrul universitar Iaşi este reprezentat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa şi de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Pentru realizarea clasamentului s-au analizat 13 indicatori de performanţă, grupaţi în 5 domenii: procesul educaţional şi mediul de predare (30%), cercetare – volum, venituri şi reputaţie (30%), citări – cercetare (30%), internaţionalizare – studenţi, cadre didactice, parteneri internaţionali (7,5%), venituri din industrie – transfer de cunoştinţe spre mediul socio-economic (2,5%).

Pentru al patrulea an consecutiv Universitatea Oxford este pe primul loc, însă realizatorii topului atrag atenţia că multe dintre universităţile din Marea Britanie au coborât pe poziţii inferioare, fiind devansate de universităţi din Germania şi China, care în ultima perioadă au investit mult în educaţie şi cercetare. În Top 10 se regăsesc 7 universităţi din SUA şi 3 din Marea Britanie. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea