Vaccinare antigripală ne ajută să trecem cu bine de sezonul rece. Când este însă bine să ne imunizăm? 

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a fost invitatul Simonei Bălănescu, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”. Specialistul a explicat, în direct, când este bine să ne vaccinăm împotriva gripei. 

Chiar dacă boala COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică, gripa poate însă să ridice probleme. Deși acum se înregistrează cazuri izolate, odată cu răcirea vremii numărul îmbolnăvirilor va crește. De aceea, vaccinul reprezintă singura cale de a lupta împotriva acestei boli respiratorii. Medicul Adrian Marinescu a explicat, la Medika Tv, când este bine să ne vaccinăm: „De gripă scapi prin vaccinare. Este păcat ca în 2023 să ai vaccin antigripal și să nu-l faci. Este bine să-l faci acum, în luna octombrie. De multe ori, în România, în luna ianuarie, când era intensitatea de cazuri mai mare, mergeam și ne vaccinam. Sigur că era bine oricând, dar aceea era o protecție individuală. De aceea haideți să ne vaccinăm în această perioadă pentru ca în luna noiembrie să existe o protecție mai mare, mai ales în cazul persoanelor care se află în grupele de risc”.

Vaccinul antigripal se achiziționează acum la farmacie, în baza unei rețete eliberată de medicul de familie. Administrarea serului se face însă de medic, în baza unei programări. Imunizarea poate fi amânată câteva zile doar în anumite condiții. 

„Efectul maxim al vaccinului este undeva la 10-14 zile. Nu trebuie să ai un episod febril sau simptomatologie acută atunci când vrei să te vaccinezi. Dar să nu cădem în extrema în care, de exemplu, sunt copiii cu rinită alergică și pe care o au în tot sezonul rece, și nu-i vaccinăm din cauza asta. Nu înseamnă o contraindicație, ci doar că amân vaccinarea câteva zile” a mai spus dr. Adrian Marinescu. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea