Vaccinarea antigripală – cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii

Vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii, în condiţiile în care la nivel mondial jumătate de milion dintre decesele înregistrate sunt cauzate de această boală, a declarat, marţi, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Victor Olsavszky, în cadrul forumului naţional ”Stop Gripă!”.

‘Oricine se poate îmbolnăvi de gripă, aşa că cea mai bună metodă de prevenire este vaccinarea. Vaccinul este sigur şi eficient. Prevenim între 70 şi 90% apariţia bolii în rândul adulţilor’, a arătat medicul.

El a atras atenţia că epidemiile de gripă pot afecta într-un singur episod pandemic până la 15% din populaţia lumii.

Acesta a subliniat că potrivit grupului SAGE (Strategic Advisory Group of Experts) – experţi independenţi care recomandă directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) strategia adoptată în domeniul vaccinărilor pentru sezonul 2012-2013 -, persoanele cu risc de îmbolnăvire sunt, pe lângă femeia gravidă, copiii cu vârste de la şase luni până la 59 de luni şi personalul sanitar.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că vaccinarea antigripală este foarte importantă mai ales pentru persoanele din grupele de risc: bătrâni, copii, femei gravide, persoanele care suferă de afecţiuni cronice.

Virusul gripal este extrem de contagios şi poate fi transmis prin strănut, tuse sau prin contactul cu obiecte contaminate – mânerele uşilor, întrerupătoarele de lumină, obiecte casnice.

Şeful Centrului Naţional de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino, dr. Viorel Alexandrescu, atrage atenţia că în cazul femeilor însărcinate nu trebuie confundate efectele gripei cu efectele vaccinului asupra acestora.

‘Există anumite vaccinuri care se pot face. De exemplu, la gravide nu se pot face vaccinuri vii atenuate, care dau o imunitate locală şi sunt foarte bune la grupe de vârste – dar sănătoase – între doi ani şi 48 de ani, deci se pot administra; la gravide nu se fac decât vaccinuri inactivate şi s-a văzut că efectele vaccinului sunt minime, dar protecţia este mare. O gripă poate să dea avort, naştere prematură, poate să ducă la o scurtare a vârstei de gestaţie şi a greutăţii la naştere’, a explicat dr. Alexandrescu.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea