VIDEO Ce este sarcina cu risc? Explicații oferite de medicul obstetrician Iulia Huluță

Vârsta înaintată a unei viitoare mame, istoricul său medical sau anumite probleme medicale ce pot apărea pe timpul sarcinii reprezintă un risc pentru evoluția sarcinii. De aceea, în astfel de situații este nevoie de o monitorizare atentă a stării de sănătate.

„Ideea de sarcină cu risc poate să plece de la mai multe aspecte. În general, ne gândim la sarcina cu risc cauzată de factori materni pe care femeia îi are încă de la începutul sarcinii. De exemplu, vârsta maternă avansată sau un indice de masă corporală mai mare sau afecțiuni asociate așa cum sunt bolile autoimune„ susține dr. Iulia Huluță, medic specialist obstetrică-ginecologie, Clinica NATIVIA, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria.

De ce apare o sarcină cu risc?

Orice complicație apărută în timpul sarcinii poate transforma respectiva sarcină într-una cu risc. Este vorba despre anumite infecții sau boli precum diabetul zaharat gestațional sau hipertensiunea arterială indusă de sarcină.

„De asemenea, sunt sarcini cu risc crescut acele sarcini care se confruntă cu anumite complicații în timpul evoluției lor. De exemplu, preeclampsie, hipertensiunea arterială indusă de sarcină și dereglările la nivel organic, diabetul zaharat gestațional, o complicație tot mai frecventă” mai spune dr. Iulia Huluță, medic specialist obstetrică-ginecologie, Clinica NATIVIA, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.

Monitorizarea sarcinii cu risc

Odată identificată sarcina cu risc, ea trebuie monitorizată de către medicii specialiști cărora viitoare mamă li se adresează. Monitorizarea unei sarcini cu risc este esențială pentru venirea pe lume a copilului.

„Toate aceste probleme scot în evidență situații care erau prezente în organism înainte de momentul sarcinii. De exemplu, diabetul zaharat gestațional este o dereglare a pancreasului care apare din cauza stresului adăugat de sarcină. Femeile care-l dezvoltă știu că pot să dezvolte boala pe timpul vieții” mai spune dr. Iulia Huluță, medic specialist obstetrică-ginecologie, Clinica NATIVIA, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria.

Categorii: Știri, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea