Mamografia și ecografia mamară sunt două metode de investigație care ajută la depistarea precoce a cancerului la sân. Între cele două proceduri există anumite diferențe și sunt utilizate în completare pentru un diagnostic precis și sigur.
„De principiu văd în mare parte același lucru, dar în mod diferit. Sânul este compus din mai multe câmpuri de țesuturi. Glanda mamare care ne interesează și de unde pot să pornească tumorile, țesut conjunctiv care practic susține această glandă, țesutul adipos, pielea. Toate aceste straturi în momentul în care realizăm o mamografie, vin în același plan, se suprapun. Și atunci, de multe ori, radiologul poate să ceară o completare, pentru că rezultatul nu a fost tocmai elocvent din această cauză, cu ecografia. Ecografia poate să vadă fiecare din aceste straturi în timp real și într-un mod diferit, adică se deosebesc foarte bine unele de altele” susține dr. Carmen Cristescu, medic primar medicină internă, Doctor în Științe Medicale, atestat în ultrasonografie, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medik”.
Cu toate acestea, ecografia poate oferi o imagine mult mai de ansamblu a sânului. De asemenea, prin ecografia mamară poate fi surprinsă și zona axilei, acolo unde se află ganglionii limfatici.
„Diferența semnificativă constă în faptul că la mamografie avem o imagine de ansamblu, în vreme ce ecografia oferă o imagine dinamică, o imagine obținută cu o dimensiune de 5-7 cm în situațiile fericite, care poate fi rotită în sensul acelor de ceasornic, se vede tot sânul. Ecografia completează mamografia, prin investigarea axilei, ceea ce mamografia poate să prindă dar nu mereu complet și depinde cât de dens este sânul” mai spune dr. Carmen Cristescu, medic primar medicină internă, Doctor în Științe Medicale, atestat în ultrasonografie.