VIDEO Diferența dintre medicamente: Inovative, generice sau biologice?

Pe piață există numeroase tipuri de medicamente. Însă, între produsele farmaceutice există anumite diferențe legate de felul în care au fost fabricate. În timp ce unele sunt nou apărute pe piață, numite inovative, altele folosesc aceeași rețetă de producție, dar apar la un anumit interval de timp, și poartă numele de generice. În ceea ce privește însă eficiența ambelor tratamente, specialiștii din domeniu susțin că nu există nicio diferență. Inovative sau generice, medicamentele ne ajută să scăpăm de boli în același fel.

„Medicamentul inovativ este acea substanță chimică inventată de un producător. Este un proces lung care durează mulți ani. Pot fi 5, 10 ani până se inventează o substanță activă nouă, iar investițiile sunt pe măsură. După expirarea patentului, care este firesc, medicamentul trebuie să aibă o perioadă în care își recuperează investiția, producătorii de medicamente generice, având acces la date, cu investiții mai mici, pot să abiă acele studii care arată că medicamentele sunt la fel de eficiente ca varianta inovativă” a explica, la „Sistemul Medikal”, Daniel Bran, președinte APMGR.

Eficiență similară

Deși diferite din punct de vedere al momentului în care au fost dezvoltate, modalitatea de producție și eficiența medicamentelor inovative și generice este aceeași. De asemenea, ambele tipuri de produse farmaceutice au nevoie de aceleași avize speciale pentru a fi puse pe piață.

„Modalitatea sau criteriile de producție sunt la fel. Aceste medicamente, inovative sau generice, sunt autorizate de Agenția Națională a Medicamentului sau de Agenția Europeană a Medicamentului și sunt produse în aceleași condiții stricte” explică Daniel Bran, președinte APMGR.

Ce sunt medicamentele biologice și biosimilare?

Datorită progresului tehnologic, industria farmaceutică a dezvoltat și ceea ce poartă numele de medicamente biologice. De asemenea, acestea au un fel de medicamente generice, numite biosimilare. Aceste medicamente sunt denumite biologice pentru că sunt produse pe celule vii, explică specialiștii în domeniul farmaceutic.

„Când vorbim despre medicamentele biologice și similare vorbim despre structuri medicale complexe, deoarece aceste medicamente sunt produse pe celule vii. Atunci produsul biologic necesită o perioadă lungă de cercetare, după care, la sfârșitul perioadei de protecție a patentului, el poate fi produs de către cei care au capacitatea de a investi în cercetare pentru a avea produsul biosimilar. Investițiile sunt majore. Pentru un astfel de produs trebuie investiți peste 100 de milioane de euro” a m ai spus Daniel Bran, președinte APMGR.

 

Categorii: Știri, Video
Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea