Genetica medicală s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, astfel că specialiștii în domeniu pot face astfel încât genele cu probleme să nu fie transmise mai departe urmașilor. Procedura este una amplă și costisitoare, dar viitorii copii ai unui cuplu nu vor avea probleme de sănătate.
„Pentru pacienții tineri care ne urmăresc, există în cazuri selecționate și după o analiză atentă, cei care nu vor să mai transmită boala descendenților, există opțiuni de testare genetică care fie folosesc o tehnică de reproduce umană asistată, mă refer la fertilizare in vitro cu testare embrionară preimplantantionala”a explicat dr. Florina Mihaela Nedelea, medic primar genetică medicală, Clinica Neolife, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, de la Medika TV.
Prevenția bolilor grave
Acest tip de intervenții ce au la bază principiile medicinei genetice se aplică doar în cazul persoanelor în al căror cod genetic există gene responsabile de declanșarea unor afecțiuni extrem de grave.
„Sunt cazuri foarte bine atent selecționată și vizează afecțiuni extrem de grave și unde riscul de transmitere ereditară a afecțiunii este de 50% sau ½. Cazuri grave, cazuri care să merite testarea. Nu este simplu tehnic. Este costisitor și este cu încărcătură emoțională” mai spune dr. Florina Mihaela Nedelea, medic primar genetică medicală, Clinica Neolife.