(VIDEO) EXCLUSIV! RISCĂ FOTBALUL ROMÂNESC SĂ RATEZE CUPELE EUROPENE DIN CAUZA COVID-19? Vezi răspunsul ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe

Prezent marți seara la Medika TV, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a comentat cu privire la riscul apariției de noi cazuri COVID-19 la cluburile de fotbal din Liga I și cum ar afecta o astfel de evoluție participarea echipelor românești la Campionatul European de Fotbal. Totul depinde de starea de sănătate a fotbaliștilor legitimați la cluburile de fotbal din țara noastră, selectate să participe la meciurile din UEFA. Dinamo și FC Botoșani, două dintre echipele de Liga I, sunt primele care au confirmat cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar meciurile celor două au fost amânate. Îngrijorarea vine pe fondul testării pozitive a unor angajați ai cluburilor Dinamo și FC Botoșani, magazinerul și, respectiv, medicul echipei. Deși izolate, din cauza acestor două suspiciuni ambele echipe au declanșat procedura testării jucătorilor.

În așteptarea rezultatelor, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului a explicat, în cadrul emisiunii „Medika Special” cum ar putea fi afectat fotbalul românesc, dacă testele vor arăta că există infecții cu SARS-CoV-2 și în rândul fotbaliștilor: „Ne-ar afecta în ceea ce privește acele echipe care trebuie să meargă în Cupele Europene, pentru că nu vom respecta calendarul UEFA, ne-ar afecta din punct de vedere sportiv pentru că ne-am prelungi competiția și am afecta programul de pregătire de vară al acestor reprezentate ale României în Cupele Europene, și ar afecta sănătatea unor sportivi”.

Totodată, sunt șanse mari ca toate meciurile din Liga I să fie suspendate, chiar dacă în multe sectoare de activitate au fost impuse măsuri de relaxare. „Liga 1 ar putea fi amânată din nou. Orice fel de măsură care practic îți blochează sportivi sau îți izolează parte din stafful tehnic îți afectează competiția. Cum s-ar putea desfășura o competiție între echipe, unele carantinate, unele în izolare?” s-a întrebat ministrul Ionuț Stroe.

Echipele au încălcat măsurile de protecție

Până la apariția îmbolnăvirilor din cadrul celor două cluburi de fotbal, sportul românesc nu s-a confruntat cu niciun caz de COVID-19. Se pare că ceea ce a condus la infectarea reprezentanților din cadrul Dinamo și FC Botoșani ar fi o încălcare a măsurilor de protecție dispuse cu scopul de la proteja întreg lotul de jucători. „La început am descris un regim de izolare totală și de testare a tuturor participanților, am descris în primul rând cu Ministerul Sănătății un cadru foarte strict și niște reguli clare și bine definite după care s-ar fi desfășurat etapa de pregătire, timp de o lună de zile , după care urma o lună, o lună și jumătate perioada de desfășurare a competiției. Tot ce am transpus în acele ordine a fost asumat și susținut și unele propuneri în mare parte au venit din partea Ligii Profesioniste de Fotbal și din partea FRF-ului. Ce s-a întâmplat ulterior, după aproximativ 2 săptămâni? Cluburile au lăsat garda jos, s-a solicitat a se excepta de la respectarea regulilor anumite categorii de participanți la aceste activități, din partea noastră n-a fost o problemă, dar le-am spus că asumă întreaga responsabilitate pentru modul în care jucătorii, stafful tehnic, personalul auxiliar, își protejează sănătatea acasă. Solicitarea lor a fost să relaxăm puțin măsurile și să meargă acasă din cantonamente , să își viziteze familiile.” a mai spus Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.

Ca urmare a apariției unor cazuri, deocamdată izolate, vor fi dispuse și sancțiuni. „Eu i-am rugat pe cei de la Liga Profesionistă de Fotbal și FRF să completeze cu măsuri sportive eventuale sancțiuni, reprogramarea competițiilor, le-am spus să completeze tot ceea ce este din punct de vedere legal și medical, le-am transmis noi cu regulamentele lor. Ei sunt cei care își reprogramează meciurile, dacă pot, dacă mai au timp, la UEFA pentru desemnarea echipelor participante în Cupele Europene. Ei sunt cei care punctează sau depunctează” a mai spus ministrul Stroe.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea