VIRUSUL CĂRUIA NIMENI NU-I DĂ DE CAP. Nici până acum nu a fost creat un vaccin împotriva HIV

Lupta împotriva virusului HIV, care provocă SIDA, este departe de a se încheia. O altă încercare de a obține un vaccin eficient care să apere organismul de infecția cu acest virus a fost considerată un eșec de către oamenii de știință.

Primele încercări de a obține un vaccin împotriva HIV au apărut în Thailanda în anul 2009. Ulterior, în 2016, oamenii de știință din Statele Unite ale Americii au încercat să îmbunătățească formula. Însă, în momentul în care au crezut că au reușit, vaccinul s-a dovedit a fi ineficient. Ineficiența serului a fost dată de gradul scăzut de protecție la infecție. Potrivit studiilor, protecția asigurată de acest vaccin era de doar 30%.

Proiectul de obținere a vaccinului a fost numit „Uhambo” , care înseamnă „călătorie” în limba zulu și a inclus 5.407 tineri bărbați și femei adulte din Africa de Sud. Grupul de monitorizare a siguranței serului a analizat rezultatele timpurii și a constatat că au fost diagnosticate 123 de infecții în rândul participanților care au primit o injecție cu placebo și 129 în rândul celor care au primit vaccinul. Acest lucru a indicat clar că vaccinul nu a asigurat protecția necesară.

„Am crezut că va fi un vaccin sigur, dar din păcate ne-am înșelat. Totuși nu renunțăm în privința luptei împotriva HIV. Suntem convinși că vom reuși să găsim un vaccin fiabil”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergologie și Boli Infecțioase din Statele Unite ale Americii, citat de New York Times.

În prezent, singura cale eficientă de prevenire a infecției HIV o reprezintă administrarea medicamentelor PrEP – profilaxia pre-expunere – persoanelor cu risc ridicat de infectare cu HIV. Conform datelor oficiale, anual, în lume, 1,7 milioane de oameni se infectează cu HIV.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea