Vlad Mixich, expert în politici de sănătate: ”Ordinul care suspendă exportul paralel nu va rezolva criza medicamentelor”

Vlad Mixich,  expert în politici de sănătate, fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică a vorbit, în cadrul Emisiunii Medika Special, realizată de Doru Gheorghiade, despre criza medicamentelor.

” Vorbim de problema lipsei medicamentelor, in special pentru pacienții cu cancer. Aceste medicamente lipsesc din mai multe cauze. Unele din cauza exportului paralel, altele din alte cauze, de exemplu comerciantului nu i se pare profitabil să țină medicamentul pe piața din România și atunci îl retrage sau politica de stat nu favorizează apariția acelui medicament pe piața din România.

Pentru cele care sunt masiv exportate paralel, Ordinul acesta este foarte bun, are capacitatea de a rezolva situația. Doar că exista un număr considerabil de medicamente care dispar din România, pentru care acest ordin nu face nimic,” a explicat Vlad Mixich pentru Medika TV.  

Ministerul Sănătății a decis să suspende temporar – pentru 6 luni – exportul paralel de citostatice și imunosupresoare vitale pentru pacienții bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant și care sunt insuficiente pe piața din România, a anunțat vinerea trecută ministrul Sorina Pintea. În total, 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite în afara României pentru o perioadă de 6 luni, prevede un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății publicat vinerea trecută în dezbatere publică. Motivul pentru care Ministerul Sănătății a luat această măsură este că unele firme retrag medicamentele de pe piața românească, unde acestea sunt mai ieftine, și preferă să le vândă în alte țări, pentru un preț mai bun. Sorina Pintea a precizat că măsura a fost recomandată de Agenția Națională a Medicamentului și că “vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”. Potrivit ministrului Sănătății, 12 citostatice esențiale sunt de negăsit în acest moment pe piața din România, pentru 48 de citostatice există risc mare de discontinuitate (să dispară de pe piață) în următoarele două luni, iar pentru 65 de citostatice în următoarele 3 luni.

Accesați VIDEO AICI.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea