3.000 de medici falși în România? Ce zice Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, reacţionează dur după ce avocatul falsului chirurg italian Matteo Politi a susţinut că în România sunt 3.000 de medici falşi. Concret, ministrul susţine că după scandalul Politi a demarat controale la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi în mai multe direcţii de sănătate publică judeţene pentru a se asigura că Politi este un caz singular.

Ministerul Sănătății susține că nu deține informația că ar exista medici falși care profesează în România. Dacă cineva deține informații că astăzi sunt medici falși care oferă servicii medicale în sistemul public sau privat de sănătate, are obligația să anunțe organele competente, acest lucru punând în pericol viețile pacienților. Pintea a declarat, de asemena, că instituţia a elaborat un Ordin de Ministru, aflat în prezent în transparenţă decizională şi care reglementează condiţiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public şi privat.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii

“În urma unor informaţii apărute în presă conform cărora în România există 3000 de medici falşi, Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări:

Ministerul Sănătăţii nu deţine informaţia că ar exista medici falşi care profesează în România. Dacă cineva deţine informaţii că astăzi sunt medici falşi care oferă servicii medicale în sistemul public sau privat de sănătate, are obligaţia să anunţe organele competente, acest lucru punând în pericol vieţile pacienţilor.În urma cazurilor depistate în care persoane profesau meseria de medic cu parafe acordate ilegal, Ministerul Sănătăţii a demarat un control la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti în cadrul căruia au fost verificate toate codurile de parafă eliberate de această instituţie din anul 2018 până în februarie 2019. De asemenea, astfel de controale au fost derulate în mai multe direcţii de sănătate publică judeţene.

De asemenea, pentru a evita situaţiile ca şi alte persoane care nu îndeplinesc condiţiile necesare să practice medicina în România, Ministerul Sănătăţii a elaborat un Ordin de Ministru care se află în prezent în transparenţă decizională şi care reglementează condiţiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public şi privat.Facem menţiunea că lista cu codurile de parafă eliberate la nivel naţional este elaborată de centrul de calcul al Ministerului Sănătăţii şi nu poate fi făcută publică deoarece conţine date cu caracter personal.”

“Mi se pare extrem de gravă afirmaţia conform căreia astăzi ar exista în sistemul de sănătate din România 3000 de medici falşi. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva ştie că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligaţia de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmaţii fără dovezi fac foarte mult rău pacienţilor, a căror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată.

Pe de altă parte, suspiciunile create astfel afectează şi medicii care fac tot ce le stă în putinţă pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoană şi-a obţinut ilegal codul de parafă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării de breşe în sistem. Este vorba chiar despre persoana pe care o apară astăzi domnul avocat Daniel Ionaşcu, cel care afirma că sunt alte mii de medici în situaţia clientului său. Sunt sigură că justiţia îşi va face datoria în toate cazurile de depistate pentru a da un exemplu celor care s-ar mai gândi de acum încolo că se pot juca de-a medicii punând în pericol vieţile oamenilor”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Ți-ar putea plăcea

De interes