Timișoara: Spirometrii gratuite la sfârșit de săptămână, de Ziua Mondială a Astmului

În acest sfârșit de săptămână, medici ai Spitalului „Victor Babeș” Timișoara, alături de rezidenți, dar și de studenți ai UMF „Victor Babeș” Timișoara vor realiza investigații medicale pentru a depista boli respiratorii.

Campania se fesfășoară în cadrul Iulius Town, între orele 10,00 și 16,00, și are drept scop promovarea sănătății cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului. Mai mult, inițiativa se bucură de sprijinul Societății Române de Pneumologie și a UMF „Victor Babeș” din Timișoara.

Cel mai mult se va pune accentul pe spirometrie, iar aceste teste, ca și celelalte investigații, vor fi gratuite.  “Spirometria reprezintă o metodă importantă în evaluarea funcției respiratorii, fiind utilizată atât în diagnosticul, cât și în monitorizarea evoluției unor afecțiuni respiratorii cronice. Printre acestea se numără astmul bronșic, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau fibroza pulmonară. Acest test ne oferă informații despre capacitatea pulmonară, fluxul de aer și volumul respirator, contribuind la identificarea tulburărilor de tip obstructiv sau restrictiv. Rezultatele obținute prin spirometrie sunt importante mai ales în cazul pacienților care se încadrează în categorii de risc crescut pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. Printre persoanele la risc se numără fumătorii sau persoanele cu antecedente de boli pulmonare cronice”, spune dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog – manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Scopul acestei campanii, precum și altor inițiative similare, este de a diagnostica precoce bolile pulmonare, venind în sprijinul pacientului cu acces rapid la medicația specifică fiecărei afecțiuni diagnosticate.

„În urmă cu câteva luni, la finalul lui noiembrie, atunci când am organizat o altă sesiune gratuită de spirometrii, peste 500 de oameni au fost testați în cele două zile de caravană. Dintre aceștia, aproape 20 la sută au prezentat semne de afectare a funcției pulmonare. Au fost direcționați către colegii mei pneumologi și li s-a recomandat efectuarea unor investigații suplimentare în spital”, spune asist.univ dr. Noemi Suppini – medic primar pneumolog Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. Victor Babeș Timișoara.

Categorii: Maratoanele Medika TV
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea