Pentru că vacanța de vară se apropie cu pași repezi, medicii Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara trag un semnal de alarmă cu privire la infecțiile gastrice pe care le-am putea avea din cauza alimentelor contaminate sau a consumului de apă. Una dintre aceste infecții este enterocolita cauzată de bacteria Salmonella.
Transmiterea acestui agent patogen se face prin alimente contaminate sau prin apă. De asemenea, trebuie să fim atenți și la ce restaurant luăm masa, mai ales în vacanță pentru că produsele preparate termic insuficient, așa cum este carnea, pot fi purtătoare ale bacteriei Salmonella.
Simptomele debutează la o distanță de 12-36 de ore de la ingestia produsului contaminat, fie că vorbim despre apă, fie că vorbim despre alimente. Tabloul clinic cuprinde simptime precum febră, frisoane, scaune diareice apoase, dureri abdominale și greață.
„Tratamentul infectiei cu Salmonella se bazeaza pe regim alimentar, tratament suportiv cu lichide si administrarea intravenoasa de solutii de reechilibrare hidroelectrolitica, tratament simptomatic cu antiemetice (medicamente folosite pentru a trata greata si varsaturile), antidiareice orale, antitermice, antalgice (medicamente pentru tratamentul durerii) si tratament etiologic (tratament impotriva bacteriei) cu administrarea de antibiotic. Sub tratament, manifestarile clinice ale salmonelozei se pot intinde pe o perioada de 7-10 zile, dar dereglarea tranzitului intestinal poate persista, chiar si la cateva luni dupa remiterea infectiei, din cauza capacitatii bacteriei de alterare a florei digestive fiziologice.” Susține dr. Flavia Ignuta, medic specialist boli infecțioae în cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.