Analize specifice pentru depistarea bolilor de prostată. Medic: Diagnosticarea începe cu un test de sânge

Depistarea bolilor specifice prostatei se face în baza unei analize de sânge. Sunt însă și situații în care rezultatele acestui test pot avea valori normale, dar afecțiunile să existe. De aceea, este nevoie de efectuarea unor investigații amănunțite, care impun și examenul clinic.

„Un bărbat care ajunge în cabinet, fie că are manifestări urinare sau nu, va avea nevoie de o analiză de sânge, care se efectuează atât în cazul adenomului, cât și în cel al cancerului de prostată. Toți bărbații care sunt trecuți de 50 de ani ar trebui măcar o dată pe an să-și facă această analiză care se numește PSA. Este o proteină doar de celulele prostatice. Ea nu are niciun fel de urmare asupra organismului, chiar dacă PSA-ul crește . Nu va face rău organismului, ci doar ne atrage atenția că se întâmplă ceva la nivelul prostatei” a  declarat la Medika TV, dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, Doctor în Științe Medicale.

Medicul Gheorghe Niță a atras atenția că mulți pacienți renunță să meargă la medic, atunci când constată că rezultatul testului PSA este unul în limite normale: „Mulți pacienți spun că și-au făcut această analiză, rezultatele au fost bune, apoi nu mai vin la medic. PSA-ul crește foarte mult într-adevăr în cancerul de prostată, dar nu trebuie văzut acest test ca o analiză cu ajutorul căreia dăm la o parte toate problemele prostatei.”

Pentru o mai bună acuratețe în ceea ce privește diagnosticul, acest test de sânge trebuie completat și cu alte investigații.

„Valoarea PSA-ului trebuie interpretată într-un context și completată cu alte investigații. Cea mai eficientă este tușeul rectal. Mulți pacienți sunt reticenți la această manevră, dar ea ajută medicul în diagnosticarea corectă. Poate să doară, doar în cazul prezenței unei inflamații în zona prostatei” a explicat dr. Gheorghe Niță.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes