ANTICORPII FABRICAȚI, PARIUL OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ PENTRU TRATAREA COVID-19. În ce laboratoare se pune la cale contraatacul

Toată lumea așteaptă un vaccin eficient împotriva COVID-19, dar următorul mare pas în combaterea pandemiei ar putea veni dintr-o clasă de terapii biotehnologice utilizate pe scară largă împotriva cancerului și a altor boli – anticorpi concepuți special pentru a ataca acest nou virus.

Dezvoltarea anticorpilor monoclonali care vizează virusul a fost avizată de oameni de știință de renume. Anthony Fauci, expert infecționist de top din S.U.A.,  le-a numit „aproape un pariu sigur” împotriva COVID-19.

 „Anticorpii pot bloca infecțiozitatea. Acesta este un fapt ”, a declarat pentru Reuters,  Christos Kyratsous de la Regeneron Pharmaceuticals (REGN.O).

Regeneron testează un cocktail cu doi anticorpi, despre care primele teste arată că limitează capacitatea virusului de a scăpa.  Date privind eficiența acestuia sunt așteptate până la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. „Protecția va scădea în timp. Dozarea este ceva ce nu știm încă “, a spus Kyratsous.

Guvernul SUA a finanțat compania cu 450 de milioane de dolari, iar producția poate începe imediat ce autoritățile de reglementare aprobă tratamentul.

Spre deosebire de vaccin, care activează propriul sistem imunitar al organismului, impactul anticorpilor infuzați se disipează în cele din urmă. Totuși, producătorii de medicamente spun că anticorpii monoclonali ar putea preveni temporar infecția la persoanele cu risc, cum ar fi lucrătorii medicali și persoanele în vârstă. Ele ar putea fi, de asemenea, utilizate ca punte terapeutică până când vaccinurile devin disponibile pe scară largă.

Și alți producători au în derulare proiecte similare. “Într-un cadru profilactic, credem că putem obține o acoperire de până la șase luni”, a declarat Phil Pang, directorul medical principal al Biotehnologiei Vir (VIR.O), care își propune să înceapă testarea unui anticorp la pacienții nespitalizați luna viitoare cu partenerul GSK. “Avantajul unui anticorp este că este practic imunitate instantanee”, a declarat Mark Brunswick, vicepreședinte senior la Sorrento Therapeutics, care are ca scop începerea studiilor pe oameni luna viitoare cu un singur candidat la anticorp.

Riscurile de siguranță pentru anticorpii monoclonali sunt considerate scăzute, dar costurile lor pot fi destul de mari. Aceste tipuri de medicamente pentru cancer pot costa peste 100.000 USD pe an. De asemenea, există îngrijorarea că noul coronavirus ar putea deveni rezistent la anticorpi specifici.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea