Autismul ar putea fi diagnosticat mai precis cu ajutorul unui test vizual

O echipă de cercetători din Dartmouth, Statele Unite ale Americii a identificat un marker neuronal non-verbal al autismului. Acest indicator arată că persoanele cu tulburări de spectru autist au un răspuns neuronal mai lent la stimulii vizuali. Primul marker de acest gen nu depinde de inteligență și ar putea ajuta la diagnosticarea autismului într-o manieră obiectivă. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Current Biology.

”Autismul este greu de urmărit în cazul copiilor, atunci când apar primele simptome. Un medic experimentat poate detecta autismul încă de la18 luni, însă vârsta medie de diagnostic este de 4 ani, în Statele Unite ale Americii. Avem nevoie de instrumente non-invazive care nu depind de urmărirea comportamentului copilului. Scopul nostru este să dezvoltăm un marker neuronal obiectiv non-verbal pentru diagnosticarea autismului,” a explicat Caroline Robertson, profesor de psihologie și autoarea studiului.

Atunci când creierul uman percepe două imagini diferite în același timp, cele două imagini sunt comutate între ochiul stâng și ochiul drept. Studiul condus de Robertson a scos la iveală că, în cazul persoanelor cu autism, creierul comută mai lent cele două imagini.

Testele au arătat că autimsul poate fi diagnosticat cu o acuratețe de 87% folosind acest exercițiu vizual.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea