Avertismentul nutriționiștilor: Băutura matcha poate provoca anemie

Specialiștii în nutriție îi avertizează cei care urmează un regim vegan sau vegetarian cu privire la faptul că un consum ridicat de matcha poate avea efecte adverse asupra organismului. Cel mai cunoscut dintre ele este deficitul de fier.

Oamenii de astăzi sunt însetați de matcha, ceaiul verde japonez făcut din pudră. Este considerat un adevărat elixir natural pentru organism și, totodată, o sursă inepuizabilă de cafeină.

Deși peste tot se vorbește despre matcha, consumul ridicat al acestui preparat poate avea ca efect advers scăderea nivelului de fier în organism.

După părerea specialiștilor în nutriție, cei mai expuși acestui risc sunt oamenii care au adoptat un regim vegan sau vegetarian și pentru care consumul de matcha a devenit deja o obsesie.

După cum se știe, matcha este preparată din plantele de ceai verde, transformate în pudră. Crescute în plantații controlate, plantele produc mai multă clorofilă, datorită căreia plantele sunt mai verzi și ar conține mai mulți nutrienți.

„Matcha este bună pentru sănătate, dar consumată cu responsabilitate, nu în exces. Polifenolii din compoziția sa, și are destui, blochează fierul la nivelul intestinelor și nu îl lasă să fie transportat mai departe în organism” a explicat prof. dr. Gunter Kuhnle, profesor de nutriție și știința alimentelor la Universitatea Reading, potrivit The Independent.

Se pare că nu doar matcha ar avea acest efect, ci și ceaiul verde. Totul din cauza polifenolilor pe care îi conține.

Deficiența de fier, cunoscută și sub numele de anemie, poate provoca stări de oboseală, probleme respiratorii, paloarea pielii, dureri de cap sau palpitații.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea