Avertismentul psihologilor: dependența de tehnologie îi poate afecta pe copiii mai mici de șase ani

De mare ajutor părințiilor atunci când vor să-i cumințească pe micuții neastâmpărați, dispozitivele electronice, precum tabeletele sau telefoanele inteligente, ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării psihicului copiilor.

Copiii care în mod regulat își petrec timpul în fața ecranelor computerelor, telefoanelor inteligente sau tabletelor electronice sunt mult mai nervoși și au probleme de concentrare, avertizează neuropsihologul Álvaro Bilbao.

În noua sa carte, „Înțelege creierul copilului tău”, specialistul explică faptul că: „ecranele pot face parte din viața copiilor, având în vedere că fac deja parte din viețile noastre, însă accesul lor la ecrane ar trebui să se facă treptat. Iar asta ar trebui să se întâmple în momentul în care creierul lor s-a dezvoltat mai mult, din punct de vedere emoțional. Acest proces apare abia după vârsta de șase ani. ”

Pericolul din spatele ecranelor

O altă serie de studii arată că micuții care petrec cea mai mare parte din timpul lor în fața ecranelor sunt predispuși la a dezvolta probleme de comportament sau depresie. Totodată, pot deveni dependenți de ecrane, pierzându-și interesul pentru alte activități, care i-ar putea ajuta să se dezvolte psihologic și emoțional.

Organizația Mondială a Sănătății a atras la rândul său atenția în numeroase rânduri cu privire la limitarea accesului copiilor la ecranele gadget-urilor. Potrivit experților OMS, copiii de până la cinci ar trebui să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în fața telefonului mobil sau a tabletelor, în timp ce părinții ar trebui să interzică total aceste dispozitive copiilor de până la doi ani.

SURSA

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes