Infarct miocardic: cum îl recunoști și cum ajuți o persoană care-l suferă

Infarctul miocardic (IM) sau Infarctul miocardic acut (IMA), numit frecvent și atac de cord, este întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ce determină moartea celulelor miocardice. Cel mai frecvent se produce prin obstrucția unei artere coronare în urma rupturii unei plăci de aterom, care este un depozit de lipide și celule albe la nivelul peretelui arterial. Ischemia (reducerea fluxului sangvin) și hipoxia rezultate, netratate în timp util, duc la moartea (necroza) mușchiului inimii (miocardului).

Simptomele clasice ale infarctului miocardic acut sunt durere bruscă de piept (în mod specific răspândindu-se spre brațul stâng sau partea laterală stângă a gâtului), dispnee, grețuri, vomă, palpitații, transpirații și neliniște (adeseori descrisă ca o senzație de moarte iminentă). Femeile pot avea mai puține simptome tipice față de bărbați, cele mai comune fiind dispneea, slăbiciune, o stare de discomfort abdominal și astenie fizică. Aproximativ un sfert din toate infarcturile miocardice sunt „silențioase”, fără durere în piept sau alte simptome.

Ce trebuie sa faci daca ai semnele prevestitore ale unui infarct miocardic

Durata simptomelor unui infarct miocardic variază de la o persoană la alta. Statisticile de peste hotare arată că, în aproximativ 15% din cazuri, pacientul nu ajunge niciodată la spital pentru tratament și moare la scurt timp după ce simptomele infarctului miocardic au debutat. Tocmai de aceea, este important să ceri asistentă medicală de urgență imediat dacă ai dureri în piept, chiar dacă crezi ca este vorba doar de o indigestie sau dacă crezi ca ești prea tânăr pentru a avea un infarct miocardic. Tratamentul prompt, acordat de personalul medical, va crește șansele de a limita leziunile mușchiului inimii. Asta pentru că măsurile de restabilire a fluxului de sânge în acest organ funcționează cel mai bine dacă sunt luate cât mai curând după debutul simptomelor.

Daca ai semnele prevestitore ale unui infarct miocardic, sună imediat la numărul de urgență 112, pentru a cere ajutor medical și nu ezita. Daca nu ai acces la serviciile medicale de urgență, roagă pe cineva să te ducă cu mașina la cel mai apropiat spital. Ia nitroglicerina, dacă ți-a fost prescrisă de medicul tău, ia-o așa cum ți-a fost recomandat, în timp ce aștepți personalul medical de urgență. Ia aspirină dacă ți-a fost recomandată. Administrarea aspirinei în timpul unui infarct miocardic ar putea reduce leziunile de la nivelul inimii, pentru că împiedică sângele să se coaguleze.

Sunt recomandate ca masuri de prim ajutor de baza:

– așezarea victimei într-o poziție confortabilă dacă este conștientă;
– susținerea din punct de vedere moral – ajutor psihologic;
– anunțarea cât mai repede a serviciului de urgență prin apelarea numărului de 112;
– monitorizarea permanentă a semnelor vitale (stare de conștiență și respirație).

Atenție: Nu administrați medicamente (aspirină) în manevrele de prim ajutor de baze intrucât implică riscuri (alergii, sângerare excesivă la diabetici) care pot agrava situația.

Dacă însă persoana este cardiacă și are medicamentele specifice la ea, putem să o ajutăm să și le autoadministreze.

Dacă se instalează stopul cardio-respirator, se efectuează manevrele de resuscitare cardio-pulmonară: respirație gură la gură și comprimare în zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgență vor oferi indicații pentru realizarea corectă a procedurilor de prim ajutor, până la sosirea ambulanței.

Nicio altă măsură, gen administrare de apă cu zahăr sau alte medicamente nu este recomandată, fiind doar o prelungire a intervalului de suferință și practic o pierdere de timp. Nu este recomandată aplicarea oricarei manevre/soluții/medicamentatie știute de la vecini/rude pentru a nu agrava situația victimei.

Ți-ar putea plăcea

De interes