Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul Sorinei Pintea

Avocatul Poporului se autosesizează în cazul Sorinei Pintea, fost ministru al Sănătății, după ce aceasta a fost scoasă din arest, pentru un consult medical, fiind filmată cu cătușele la mâini, vizibil afectată și într-o stare precară de sănătate. În plus, Pintea ar fi fost împinsă de un ofițer în momentul în care a coborât din mașina Poliției pentru a intra în policlinică, unde urma să fie consultată. Toate acestea au declanșat reacția Avocatului Poporului.

„Ne-am adresat directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti cu unele întrebări, ca să înţelegem următorele lucruri. Vrem să ştim în ce măsură Arestul este pregătit să răspundă cerinţelor speciale pe care o astfel de persoană le are. Privarea de libertate nu trebuie să echivaleze cu agravarea unei boli sau o condamnare de moarte.

Am cerut explicații despre procedura cu privire la transportarea unei persoane deţinute către un spital. De ce se fac astfel de scăpari către presă. Am cerut informaţii despre proceduri, protocale pentru a respecta dreptul pacientului la confidenţialitate.

Noi fiind o instituţie în primul rând de mediere, acţiunile pe care le putem face sunt în primul rând de recomandare de schimbare a unor legi sau regulamente şi recomandări privind respectarea legilor. Procedurile trebuie aplicate în aşa fel încât demnitatea persoanelor aflate în această situaţie să fie respectată. Statul este obligat să asigure măsuri de detenţie care să nu îi afecteze starea de sănătate”, a spus Avocatul Poporului, Renate Weber, la Antena 3.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost scoasă din arest, marţi seară, pentru un nou consult medical. Ea suferă de o boală autoimună iar de când a fost arestată,  starea sa de sănătate s-a agravat. Ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Victor Costache, a catalogat drept “regretabil” faptul că Sorina Pintea a fost scoasă în cătuşe din arestul central al Poliţiei Capitalei pentru a fi dusă la spital, Costache spunând că “poate ar trebui adaptate procedurile”. La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spune că a dispus şefului Poliţiei Române să verifice modul în care poliţiştii au acţionat în acest caz.

Sorina Pintea se află în arest preventiv începând de luni, fiind acuzată de luare de mită

Ți-ar putea plăcea