Beneficiile și riscurile expunerii la soare. Cât timp avem voie să ne împrietenim cu ultravioletele?

Pregătirile pentru sezonul estival au început așa că sfaturile medicilor cu privire la expunerea la soare sunt binevenite. Specialiștii recomandă să fim foarte atenți atunci când mergem la plajă pentru că, în caz contrar, riscăm să avem probleme medicale.

Expunerea la soare este benefică, pentru că ajută organismul să sintetizeze vitamina D.

„Este extrem de important, de la cei mici, la cei mari. Și în special copii, pentru că au nevoie de lumina solară, de radiațiile ultraviolete, pentru a-și realiza sinteza de vitamina D. Bineînțeles totul trebuie făcut cumpătat și trebuie să știm când anume trebuie să expunem la soare, ce măsuri să luăm și cu ce părți ale corpului, în funcție de sezon, între ce ore și aceste aspecte sunt important de clarificat, pentru a realiza expunerea la  soare într-un mod complet și corect” susține dr. Raluca Miulescu, medic dermatolog.

Totuși există anumite ore la care ne putem expune la soare, iar medicii ne recomandă să le respectăm dacă nu vrem să avem probleme de sănătate.

„20 de minute expunere cu fața și membrele superioare pe zi sunt suficiente ca să ne luăm doza de vitamina D. Și foarte importante orele la care ne expunem la soare. Realitatea este că ar trebui să ne expunem la soare până la ora 10,00-10,30, apoi la umbră și să mai ieșim seara după ora 17,00-17,30. La orele prânzului este absolut interzis. Să nu credem că dacă stăm sub umbrelă suntem protejați la soare, nu este deloc așa” mai spune dr. Raluca Miulescu.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes