Bolile care afectează prostata. Medic: Vorbim despre inflamații, hipertofie sau cancer

O glandă importantă în organismul bărbaților, prostata poate fi afectată atât de infecții, cât și de celulele canceroase. Apariția acestor boli este influențată atât de factorii de mediu, cât și de stilul de viață.

„În linii mari, există trei afecțiuni ale prostatei. Una inflamatorie, care poate apărea la orice vârstă, se numește prostatită. Boala este favorizată de expunerea la frig, de sedentarism, de expunerea la umezeală, uneori chiar de infecțiile cu transmitere sexuală” a explicat la Medika TV, Gheorghe Niță, medic primar urolog, Doctor în Științe Medicale.

Pe lângă inflamațiile provocate de infecții, prostata se poate îmbolnăvi și din cauza vârstei. Adenomul de prostată și cancerul de prostată sunt cel mai des întâlnite boli care au drept cauză trecerea timpului.

„Alte două afecțiuni,  care apar de regulă după vârsta de 50 de ani, sunt adenomul de prostată și cancerul de prostată. Adenomul este benign, adică nu vorbim de cancer. Denumirea sa medicală este  denumirea sa fiind hipertrofie benignă de prostată, mărirea în volum a prostatei. A doua afecțiune este cancerul de prostată” a explicat dr. Gheorghe Niță.

De cele mai multe ori aceste afecțiuni sunt confundate de pacienți, însă ele sunt total diferite atât în ceea ce privește simptomatologia, cât și zonele unde se dezvoltă.

„Cele două afecțiuni sunt total diferite, care evoluează din zone diferite ale prostatei, care se tratează diferit și care, până la un anumit punct, au manifestări diferite. De exemplu, în stadii precoce, cancerul de prostată nu are simptome urinare. De aceea e bine să-l depistezi în stadii cât mai puțin evoluate” a mai explicat dr. Gheorghe Niță.

80% dintre bărbații trecuți de 50 de ani vor începe să aibă adenom de prostată. Cancerul, în schimb, este mai rar întâlnit. Apare doar la 1 din 7 bărbați și este unul dintre cancerele cu cea mai mare probabilitate de vindecare.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea