Când se va ști dacă noua tulpină a SARS-CoV2 a ajuns și în România. Deocamdată e doar o suspiciune

Două probe de detectare a infecției cu noul coronavirus, recoltate la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, au arătat diferit de toate celelalte probe analizate până acum, ceea ce le-a atras atenția specialiștilor. Se vorbește despre faptul că ar putea fi un prim caz de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, raportată inițial de Marea Britanie, și care în ultimele zile a fost confirmată în mai multe țări din Europa.

Pentru moment totul rămâne doar o suspiciune, spun medicii.

“În acest moment vorbim de o suspiciune. Să facem diferenţa între suspiciune şi confirmare. Avem nevoie de teste de secvenţiere, care se vor face în zilele următoare, ca să ne lămurim dacă, într-adevăr, vorbim de noua tulpină. E clar că tulpina nouă va ajunge şi în România, prin cazurile de import, aşa cum s-a întâmplat cu toate variantele noi de virus, care ajung dintr-un loc în altul. Dar, deocamdată, nu putem vorbi de o certitudine în acest sens. Suspiciunea e clară. Confirmarea vine, însă, prin teste. Dar faptul că a venit din Marea Britanie, în condiţiile în care există nişte filtre clare, în ultimul timp, sigur că ridică suspiciune. Dar acest lucru îl vom şti în câteva zile”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș.

Ministerul Sănătății transmite că în câteva zile se va ști cu certitudine dacă este într-adevăr vorba despre noua tulpină a SARS-CoV2, iar specialiștii români lucrează deja la secvențierea genomului.

Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea