Când trebuie să aibă loc prima vizită a copilului la stomatolog. Igiena dinților de lapte, esențială pentru dantura definitivă

O igienă orală corectă este una dintre cele mai importante lecții pe care le primește un copil de la părinții săi. Asta înseamnă că trebuie obișnuit de mic să se spele pe dinți corect și să meargă periodic la control, lecții care îi vor fi de mare folos în viața de adult.

Totuși, când e momentul în care copilul trebuie să meargă pentru prima oară la dentist? Cei mai mulți specialiști spun că prima vizită la stomatolog trebuie să fie imediat după apariția primilor dinți. Invitată în emisiunea Medika Dent, o producție nouă Medika TV, medicul specialist stomatolog Violeta Alecu spune că părintele trebuie să stabilească o legătură cu un pedodont încă dinaintea apariției primilor dinți.

Părintele ar trebui să aibă o legătură cu un medic pedodont, adică medicul care se ocupă de dentiția de lapte, stomatologul piticilor, pentru că apar tulburări de erupție. Să știe ce îi face copilului când îl doare gingia, când erupe dintele, nu numai ce i se recomandă de la medicul de familie sau cel pediatru. Apoi pot să apară tulburări de erupție – dinți nu erup corect, nu erup deloc sau nu există. De aceea, e bine ca părintele să aibă o legătură cu un pedodont încă de la apariția primilor dințișori. Plus că pedodontul poate să îl educe pe părinte cum să aibă o igienă bună cu copilul încă de la primii dințișori”, a spus la Medika Dent dr. Violeta Alecu.

Nu doar legătura cu specialistul trebuie stabilită timpuriu. La fel se întâmplă și în cazul igienei orale, cu care copiii trebuie învățați încă din primele luni de viață.

“Deși este foarte greu, pentru că sunt sugari și pe mulți îi ia somnul cu biberonul, ar trebui după ce copilul e hrănit, dințișorii, 1-2, câți sunt prezenți, să fie curățați. Există acele mici periuțe de dinți care se fixează pe deget și se curăță dințișorii sau se poate folosi o compresă cu ser fiziologic sau puțină pastă de dinți și șterși dinții să nu rămână încărcați. Și gingia la fel”, a mai spus Violeta Alecu.

Medicul stomatolog atrage atenția că igiena și îngrijirea dinților de lapte este extrem de importantă, pentru că orice problemă apărută poate influența în mod negativ dentiția definitivă.

Există această mentalitate, că sunt dinți de lapte, iar ceilalți or să vină sănătoși. E o mentalitate greșită, copilul poate să piardă dinții mai devreme, se cariază, pleacă de pe arcadă, și-atunci cel definitiv apare și el mai devreme, maxilarul este insuficient dezvoltat și ne confruntăm cu o problemă de înghesuire și ducem copilul către un aparat dentar care nu ar fi fost necesar dacă noi am fi avut grijă de el mai din timp”, a conchis medicul specialist.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes