CE ALIMENTE ȘI BĂUTURI SĂ EVIȚI CA SĂ NU TE DOARĂ DINȚII. Sensibilitatea dentară, o problemă frecventă, care nu ține cont de vârstă (VIDEO)

Sensibilitatea dinților este o problemă frecvent întâlnită, indiferent de vârstă, deși de regulă apare după vârsta de 20 de ani. Aceasta poate să apară în timp, ca urmare a deteriorării smalțului.

Unele alimente, deși sănătoase, pot duce la distrugerea smalțului.

Medicul stomatolog Carmen Trufaș, specializată în estetică și protetică dentară, a fost invitata specialistului în nutriție Laura Ene în studioul Medika TV. Cele două specialiste au discutat despre alimentele care pot distruge smalțului dinților, astfel încât să ducă la apariția sensibilității.

Anumite alimente care sunt acide sau dure duc la distrugerea smalțului.  Când spun alimente acide nu mă refer doar la băuturile carbogazoase. Mă refer la alimente cu PH scăzut, legume, fructe acre, produse dure – dulciurile, acadelele, alimentele pe care le ronțăim, iar acestea tocesc smalțul. Atunci dintele nu mai e protejat. Canaliculii prin care trec stimulii ajung să transmită nervului tot ce se întâmplă în cavitatea orală. Astfel ajunge să doară. Când mâncăm o înghețată poate să doară. La fel când bem o cafea fierbinte, când mâncăm un fruct acru, când bem un fresh de portocale. Și vinul poate să afecteze smalțul dentar. Simțim așa, ca un fulger, o durere de scurtă durată, care e menținută cât suntem în contact cu ceea ce a provocat-o. De aceea ar fi bine să ne bucurăm de aceste mici bucurii ale vieții, dar să nu le plimbăm prin gură, să nu le degustăm prea mult”, a spus dr. Carmen Trufaș.

Medicul stomatolog a dezvăluit în emisiunea “Secretele nutriției” că persoanele care au o dietă vegetariană sunt cele mai expuse pentru a dezvolta sensibilitatea dentară.

Dr. Carmen Trufaș a spus însă și care este secretul pentru ca smalțul dinților să nu fie afectat și anume să nu consumăm produse acide sau susceptibile că ar putea determina o afectare a smalțului imediat după ce ne spălăm pe dinți.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea