Ce este stresul termic și cum putem să-i facem față. Explicațiile specialiștilor

Efectele încălzirii globale ne afectează din ce în ce mai mult. Astfel, din cauza temperaturilor tot mai ridicate, corpul uman nu poate funcționa corespunzător. Specialiștii au denumit această problemă „stres termic” și au făcut studii pentru a realiza care este cea mai înaltă temperatură căreia oamenii îi pot face față.

Cercetătorii de la Universitatea Roehampton susțin că există o temperatură critică superioară (UCT) pentru oameni și că aceasta se situează probabil între 40 și 50 de grade Celsius. Patru bărbați și trei femei au participat la un experiment în acest sens, desfășurat cu doi ani în urmă.

Rata respirației participanților ritmul cardiac au fost calculate pe perioade de 60 de minute la temperaturi ridicate, inclusiv la 40 de grade Celsius. Totul pentru a analiza metabolismul acestora.

Cercetarea în curs de desfășurare, prezentată la conferința anuală a Societății de Biologie Experimentală din Scoția , desfășurată în urmă cu o săptămână, sugerează că temperaturile din această plajă cresc rata metabolică de repaus a unei persoane. Atunci când se întâmplă acest lucru, putem începe să respirăm mai greu și ritmul cardiac poate crește.

Odată ce corpul unei persoane nu mai poate elimina căldura în exces – o stare cunoscută sub numele de “stres termic” – temperatura internă crește, ceea ce poate duce la confuzie, greață, amețeală, dureri de cap sau leșin.

Lewis Halsey, profesor la Universitatea Roehampton, a declarat că descoperirile sunt „din ce în ce mai valoroase într-o lume în care se confruntă demult cu efectele încălzirii globale. Această cercetare oferă cunoștințe fundamentale despre modul în care reacționăm la medii suboptimale și cum diferă ‘optimul’ între persoane cu caracteristici diferite. Stabilim treptat o imagine despre modul în care corpul răspunde la stresul termic, cât de adaptabil poate fi, limitele acestor adaptări și – în mod crucial – cât de variate sunt răspunsurile între indivizi. Într-o lume în care se înregistrează încălzirea globală, această cunoaștere devine din ce în ce mai valoroasă”.

Echipa, care colectează în prezent mai multe date într-un studiu mai amplu, a constatat că rata metabolică de repaus poate fi mai mare atunci când oamenii sunt expuși la condiții calde și umede. Rezultatele au indicat că rata metabolică de repaus a oamenilor a crescut atunci când au întâlnit temperaturi de cel puțin 40 de grade Celsius.

Rezultatele au indicat că la 40 de grade Celsius a existat o modificare de 35% a ratei metabolice în comparație cu repausul în zona termoneutrală – temperatura în care corpul nu trebuie să lucreze pentru a genera sau pierde căldură – care este cuprinsă între 28 și 32 de grade Celsius.

SURSA

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes