Ce spun medicii despre colesterolul „rău” și colesterolul „bun”? Explicațiile, la Medika TV

Colesterolul este un tip de grăsimi prezente în sânge care ajută la numeroase procese biochimice care se produc în corp. Este esențial pentru buna funcționare a organismului și joacă un rol important în ceea ce privește imunitatea.

Pentru că nu se poate dizolva în sânge el este transportat de către lipoproteine. Acestea sunt de două feluri și sunt cunoscute și sub denumirea de LDL colesterol sau colesterolul „rău” și HDL colesterol sau colesterolul „bun”.

„Colesterolul total este compus din mai multe fracțiuni ceea ce ne interesează în raport cu boala cardiovasculară este acel LDL colesterol care are rolul de a transporta grăsimea dinspre ficat către țesuturi. Opusul lui este HDL colesterolul, adică un colesterol care circulă legat de niște proteine cu greutate moleculară mică și care vine dinspre țesuturi către ficat” a explicat, la Medika TV, dr. Carmen Cristescu, medic internist.

Medicii susțin faptul că LDL colesterolul este cel care ne influențează în mod direct sănătatea, pentru că aceste grăsimi se pot depune pe vasele de sânge și pot genera numeroase probleme.

„Valorile acestui LDL colesterol sunt cele mai importante, în ideea de a rămâne într-un interval de referință, pentru că dacă acel interval de referință este depășit, acest LDL colesterol se depune de regulă în pereții arterelor și duce la formarea plăcilor de aterom. Vasele se îngustează, iar aceste plăci vor fi lovit de un flux de sânge care nu mai este liniar, pentru că dacă sunt îngustate fluxul va fi turbulent și fiind lovite de acest flux de sânge riscă să se rupă și odată cu ruperea lor să se producă o micro leziuni” mai spune dr. Carmen Cristescu, medic internist.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea