Ce spun medicii din ambulatoriu despre negocierile de săptămâna trecută: „Nu este suficient”

Propunerea de micșorare a punctului de consultație a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a creat un val de reacții publice atât din partea medicilor de ambulatoriu, cât și din partea medicilor de familie. După mai multe ore de negocieri, s-a ajuns la decizia ca, până la 1 iulie 2024, valorile să rămână neschimbate. Ce se va întâmpla după această dată este greu de spun în momentul de față, însă medicii de ambulatoriu își doresc să beneficieze de mai multă considerație din partea decidenților. 

Invitată în cadrul emisiunii „Sitemul Medikal”, dr. Ramona Constantin, medic specialist neurolog în cadrul unei policlinici din Capitală, a explicat faptul că atât medicii de familie, cât și specialiștii din ambulatoriu, alături de medicii din spital, trebuie tratați în mod egal. „Aceasta este o boală care trebuie vindecată în sistemul sanitar. A existat un focus extraordinar pe medicina de familie, s-a vorbit foarte mult despre problemele medicilor de familie și foarte puțini despre problemele simultane ale medicilor specialiști. Ceea ce mie îmi spune că oamenii nu ne cunosc. Oamenii nu știu cine sunt medicii specialiști. Pentru că în acest moment sistemul de sănătate din România se bazează pe 3 piloni: medicii din spital, care consultă pacienții internați, pe medicii de familie, care văd pacienții din listele lor, dar se bazează și pe medicii specialiști din ambulatoriu. Iată suntem foarte mulți, suntem peste 20 de mii de specialiști. Acest sistem de sănătate funcționează pe baza acestor 3 piloni. Nu există niciun procent care să pună o categorie mai sus față de alta. S-au tot auzit 70%, 15%, 5% pe noi ne-a preocupat lucru. Dar nu există un criteriu clar pentru stabilirea acestui procent. În funcție de ce este el stabilit? De număr? Suntem mai mulți decât alți colegi de-ai noștri. De eficiență? Ce criterii ai? Din punctul meu de vedere avem o pondere egală în acest sistem. Reprezentăm o treime din acest sistem medical, gratuit pentru pacienții asigurați. Nu poate funcționa sistemul de sănătate dacă toate aceste trei segmente nu sunt la capacitate maximă, complet funcționale” a explicat dr. Ramona Constantin. 

În ceea ce privește rezultatul negocierilor de săptămâna trecută, dr. Ramona Constantin a adăugat că: „Nu este suficient și vreau să vă ofer și argumentele. În primul rând vorbim de două sincompe care au apărut în sistemul medical în ultimele luni. Prima este aceasta când în ianuarie, în urma unui comunicat de presă, am fost anunțați că vor scădea veniturile cu 30%. O altă sincopă a apărut în iulie când a fost semnat noul contract cadru cu CNAS, în care pentru prima dată a apărut o discrepanță între medicii de familie și specialiștii din ambulatorii, atunci când valoarea punctului s-a dublat pentru medicii de familie, iar pentru medicii specialiști a foarte puțin, de la 4 lei, la 4,5 lei”. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes