Ce trebuie să facă la școală copiii, ca să nu se îmbolnăvească. Specialist român: „pandemia e pe trecute!” (VIDEO)

În timp ce autoritățile încearcă să asigure protecția sanitară a elevilor prin scenarii tot mai contestate, unii medici sunt de părere că riscul de infectare în unitățile de învățământ ar putea fi diminuat dacă se respectă o serie de măsuri minime și foarte ușor de pus în practică.

Reputatul specialist acad. prof. dr. Adrian Restian, invitat la Medika TV în emisiunea „Tele Medika”, spune că îmbolnăvirea poate fi evitată cu ajutoru respectării unor reguli simple. Dar pentru ca toți elevii să le respecte este nevoie de implicarea părinților și cadrelor didactice deopotrivă.

Copiii trebuie să fie educați să fie bine igienizați, adică să-și mențină fața și mâinile curate în permanență. De asemenea, este foarte importantă și alimentația lor. Ei trebuie educați să aibă un regim alimentar bazat pe fructe și legume. Copiii au rezistența lor în fața acestei boli”, a explicat acad. prof. dr. Adrian Restian, invitat al emisiunii „Tele Medika”.

Pentru creșterea imunității, specialiștii recomandă consumul de pește și crustacee, uleiurile vegetale, ca uleiul de măsline și cel de rapiță, citreice și fructe de pădure, bogate în Vitamina C, iaurturi și lactate, care conțin culturi vii de probiotice, legume și fructe de culoare portocalie, care au un conținut ridicat de betacaroten, usturoi, ceai negru și verde, ciuperci, alune, semințe, leguminoase, legume de culoare verde închis.

Specialistul mai spune că părinții, profesorii și elevii nu ar trebui să fie speriați. Dimpotrivă, acest lucru poate duce mai repede la o eventuală îmbolnăvire. 

“Stresul psihic reduce imunitatea. Frica, panica influențează imunologia noastră. Pe lângă mască, noi avem și o mască naturală. În gură, în nas, sunt celulele care secretă diverse substanțe. S-a constatat că stresul produce scăderea imunoglobulinelor A din salivă. Ceea ce nu e bine”, a mai explicat specialistul.

Unde ne situăm din punct de vedere epidemiologic

În timp ce statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare, acad. prof. dr. Adrian Restian susține că evoluția pandemiei în țara noastră este una bună. Ba, mai mult, specialistul susține că în foarte scurt timp am putea scăpa de efectele nefaste ale pandemiei de COVID-19.

Pandemia e chiar pe trecute, ea nu poate să treacă brusc. Ea va trece lin, dar în general vreau vă să spun că e pe un platou, care arată că există și o rezistență naturală și de prevenire a contactului cu virusul din partea populației„, a mai spus acad. prof. dr. Adrian Restian.

Cu toate acestea, epidemiologii atrag atenția că pericolul încă nu a trecut. România se află departe de ceea ce înseamnă imunizare colectivă, din cauza ratei mici de populație care a trecut prin infecția cu noul coronavirus. Conform datelor studiului de seroprevalență al Ministerului Sănătății, doar 4% dintre cetățenii români s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes