CINE E VINOVAT? Deces de la începutul lunii aprilie, raportat la sfârșit de mai

Este din nou anchetă în județul Suceava. După scandalul raportărilor “corectate”, despre care Medika TV a relatat la începutul lunii mai aici,  autoritățile din județul care a devenit focarul de coronavirus al României trebuie să dea explicații cu privire la un deces înregistrat pe data de 7 aprilie, dar raportat pe 25 mai.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în dreptul decesului cu numărul 1195 se arată că este vorba despre o femeie de 68 de ani, confirmată cu COVID-19 pe 6 aprilie și decedată o zi mai târziu, pe data de 7. Aceasta avea și alte boli, printre care cardiopatie cifoscoliotică, fibrilație atrială și insuficiență cardiacă.

În raportarea INSP se precizează: “Deces omis la raportare de către Spitalul Rădăuți. DSP Suceava a solicitat notă explicativă.”

Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, a declarat pentru Monitorul de Suceava că problema este în altă parte, nicidecum la instituția pe care o conduce. „Noi am primit adresă oficială pentru a comunica pe platforma corona decesele și tot ceea ce ține de SARS-CoV2 pe data de 13 aprilie, ori decesul la care fac referire este din data de 7 aprilie. La acea dată, acest deces a fost comunicat prin fax și mail către Direcția de Sănătate Publică Suceava, care l-a urcat pe platforma menționată pe data de 24 mai. În acest interval am verificat ceea ce este raportat, or acel deces nu apărea pe platformă. Unde este vina Spitalului Municipal Rădăuți?”, a spus managerul spitalului din Rădăuți.

Problema erorilor de comunicare a fost cap de afiș în mai multe rânduri de la începutul pandemiei, iar oficialii din sănătate au încercat să explice că astfel de situații apar peste tot în lume.

O bază de date în permanentă mișcare, care funcționează într-o țară cu foarte multe cazuri și surse de informare nu e neașteptat ca, uneori, să se petreacă și mici erori.Toată lumea ar trebuie sa înțeleagă că astfel de erori există oriunde în lume, se poate întâmplă în orice moment. Toată lumea încearcă să urmărească întreagă evoluția fenomenului atât din punct de vedere al vindecărilor, cât și al deceselor, la decese sunt foarte multe lucruri de clarificat și nu e simplu. Nu intri într-un calculator și scrii deces, trebuie să și gândești ce a datorat acel deces, care sunt bolile, la ce cauza de deces pui acea infecție cu corona. La unele e diagnostic principal la deces, alții află după o necropsie. Sunt foarte multe aspecte la care poate lumea nu se gândește, dar nu e simplu și nu trebuie să transformăm oamenii și tragediile lor doar în niște cifre”, a declarat la începutul lunii mai Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Ancheta începută la Suceava în urma acestei noi erori de raportare continuă pentru a se vedea exact unde a fost problema.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes