Circuitul toxinelor în natură. Explicațiile medicului Radu Țincu, la Medika TV: „Odată intrate în mediul înconjurător este greu să scăpăm de ele!”

Substanțele toxice sunt parte din viața noastră și trebuie să învățăm să fim responsabili pentru ca efectele lor asupra vieții noastre să fie minime. Multe dintre aceste toxine sunt greu de eliminat, avertizează medicii. 

În mediul în care trăim, toxinele și-au creat un adevărat circuit, iar din această cauză eliminarea lor este aproape imposibilă. „Substanțele toxice pe care le eliberăm în mediul înconjurător persistă o perioadă lungă în mediu și dacă intră într-un ciclu natural de recirculare, ele vor ajunge în sol, din sol în apele subterane, apele subterane vor ajunge din nou la suprafață. Din păcate unele dintre ele sunt foarte persistente. Dacă discutăm, de exemplu, de dioxină care este o hidrocarbură aromatică, această substanță persistă până la 100 de ani. Același lucru se întâmplă cu metalele grele, precum mercurul, arsenicul…Odată eliberate ele intră în acest ciclu natural și nu mai putem scăpa de ele” a explicat, la Medika TV, Conf. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI, expert în toxicologie.

Deși în multe cazuri există metode de eliminare a substanțelor toxice, unele dintre ele sunt greu de pus în practică. „E nevoie de metode de epurare, dar unele metode sunt extrem de dificile. În cazul dioxinei, de exemplu, este nevoie de peste 1000 de grade să putem să o distrugem în mediul unde a fost eliberată. Este aproape imposibil să facem acest lucru în mediul înconjurător” a mai spus dr. Radu Țincu. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes