Colectiv, opt ani. 65 de vieți arse. Ce s-a schimbat în sistemul de sănătate? Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii tragediei: „Unitățile în care se tratează marii arși funcționează ilegal!”

S-au împlinit opt ani de la cumplitul incendiu petrecut în clubul Colectiv din Capitală, în urma căruia 65 de vieți au pierit. Este cea mai mare tragedie civilă din țara noastră, însă autoritățile pare că nu au învățat nimic din ea. Supraviețuitorii spun că sistemul medical din țara noastră mai are încă de pus la punct multe aspecte pentru a-i putea trata pe pacienții cu arsuri.

Dezbaterile din cadrul talk-show-ului medical „Sistemul Medikal”, difuzat la Medika TV, s-au axat pe tragedia petrecută în urmă cu opt ani în clubul Colectiv din București. Într-o intervenție telefonică, Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii incendiului cumplit a explicat cum vede schimbările din sistemul medical românesc. Acesta a criticat în termeni duri faptul că Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine nu fac demersuri concrete pentru tratarea marilor arși în țara noastră. 

„S-au schimbat cu urcușuri și coborâșuri niște lucruri. Da stăm puțin mai bine decât eram atunci în sensul în care avem în vigoare niște standarde despre cum ar trebui tratați pacienții cu arsuri, standarde de sorginte europeană, și care ne spun cum ar trebui tratați în România acești pacienți. Dar aceste standarde nu se aplică, sunt într-un perpetuu proces de amânare. În baza acestor standarde România a reușit să demareze proiectele pentru construcția centrelor de mari arși din Timișoara, București și Târgu Mureș. Pe lângă standarde, avem câteva unități gândite cu titlu provizoriu la Floreasca, la Iași și la Timișoara pentru a putea trata arsura medie. Realitatea este că aceste unități tratează în mod ilegal și arsura foarte severă pentru că sistemul sanitar din România nu vrea să aplice legislația în domeniu și ține în țară pacienții foarte, foarte gravi, care nu pot fi tratați în siguranță în România” a explicat Mihai Grecea, în direct la Medika TV. 

De asemenea, țara noastră are implementat un mecanism prin care poate transfera pacienții cu arsuri grave în străinătate dar, pe care nu-l utilizează. „Mai avem față de anul 2015 un mecanism de transfer rapid al pacienților în stare gravă în străinătate, în cazul în care România nu-i poate trata. De asemenea, există și un mecanism de finanțare al acestor tratamente în străinătate. Realitatea este că Ministerul Sănătății nu transferă suficient de mulți pacienți în străinătate și nu oferă șanse reale pacienților cu arsuri grave să supraviețuiască pentru că, pur și simplu, poate să facă asta. Totul este la cheremul unor doctori, unor șefi de secții, unor oameni din DSP și Ministerul Sănătății. De teamă, oamenii nu apelează la acest mecanism care este în vigoare” a mai spus Mihai Grecea. 

Ceea ce-i mai trebuie României este un sistem medical care să elaboreze Ghiduri de practică medicale în care să fie specificate procedurile în baza cărora trebuie tratați marii arși, mai consideră Mihai Grecea. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes