Colegiul Medicilor, apel public pentru donarea de sânge

Colegiul Medicilor din România a lansat un apel public pentru conştientizarea importanţei donării de sânge, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Apel vine în contextul în care țara noastră se confruntă de mai multă vreme cu o criză de sânge, ceea ce pune în pericol viețile oamenilor care au nevoie de transfuzii.

“Avem lipsă de sânge în spitale, iar numărul donatorilor este încă foarte mic. Zilnic aud de la colegii mei: ‘nu avem sânge’. Haideţi să ne unim forţele şi să preschimbăm ‘Nu avem sânge’ în Avem sânge’! Ca medic hematolog văd zilnic cât de importantă este existenţa unor cantităţi suficiente de sânge atunci când ai nevoie. Haideţi, toţi cei care putem să donăm sânge, să fim implicaţi în viaţa comunităţii, pentru că donarea de sânge înseamnă şi responsabilitate”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat într-un comunicat de presă.

Medicii vorbesc și despre pericolul în care se află oamenii care au nevoie de intervenții chirurgicale care sunt amânate din cauză că nu există sângele necesar pentru a le fi administrat în timpul operației.

Donarea de sânge înseamnă categoric viaţă. Să ne gândim că pot exista în spitale acum pacienţi care aşteaptă intervenţii chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viaţa în pericol. Donarea de sânge înseamnă salvarea de vieţi. Tocmai din acest motiv spunem deseori că sângele înseamnă viaţă – viaţă pentru semenii noştri sau poate chiar pentru cineva drag nouă. În anumite perioade, medicii se confruntă cu deficit de sânge în diverse spitale. Vă îndemnăm să donaţi sânge. Sângele donat de cei a căror stare de sănătate permite donarea salvează vieţi. Donarea de sânge este o acţiune voluntară şi umanitară. Avem nevoie de dumneavoastră, donatorii de sânge, pentru semenii noştri! Ştiaţi că din sângele pe care îl donaţi o dată ajutaţi medicii să salveze 3 persoane?”, a spus și prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes