Compromisul pe care îl fac spitalele pentru a diminuna impactul crizei de medici

Lipsa medicilor din spitale este o realitate, mai ales în cazul unităților medicale din provincie. Spitalul Județean de Urgență Buzău și Spitalul Județean de Urgență din Ploiești au găsit o soluție comună prin care oferă consultații medicale pacienților.

Cele două unități medicale au decis să facă schimb de pacienți pe anumite specialități, acolo unde deficitul de medici este mare. De exemplu, la SJU Buzău este nevoie de ani buni de medici în secția Cardiologie. Și pentru că doctorii nu sunt interesați să profeseze la Buzău sunt transferați către Ploiești.

„Ne gândim la Oncologie, unde pe cinci posturi am un singur medic de trei ani, mă gândesc la Cardiologie, mă gândesc la Medicină Internă, unde pe opt posturi am patru medici şi aş putea să mai spun la ATI, unde sunt la limita de a nu se mai acoperi gărzile. Nu mi-am putut imagina că Ploieşti, care este dublu cât noi ca populaţie şi număr de paturi…, am început să vorbesc cu managerul, el mă ajută la Cardiologie, eu îl ajut pe Neurologie. Îşi trimite pacienţii din Prahova, când nu au gardă pe Neurologie, la noi la spital” a precizat Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, în cadrul unei dezbateri publice.

Soluția propusă de managerul SJU Buzău pentru a rezolva această problemă delicată este de a-i obliga pe medicii rezidenți să rămână la posturile pentru care au candidat, măcar o perioadă de până la 3 ani.

„Eu am tot spus că ar trebui să se revină puţin la Legea 95. După cum ştiţi, după terminarea rezidenţiatului, cinci ani trebuia să rămâi la spitalul unde te-ai înscris. Poate nu, aş merge pe o perioadă de 2-3 ani. Am propus către minister şi se pare că încearcă să facă unele modificări legislative”, a mai afirmat directorul spitalului din Buzău.

 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes