Consumăm tot mai multe medicamente, iar asta poate afecta sănătatea ficatului. Medicii explică ce este de făcut

Eradicarea bolilor vine la pachet cu un consum ridicat de medicamente. Deși este bine că există tratamente pentru numeroase afecțiuni, consumul ridicat de medicamente poate să ne afecteze. Organul care are cel mai mult de suferit este ficatul. 

Consumul de medicamente a crescut simțitor odată cu evoluția medicinei. Acum știm să tratăm bolile, avem medicamente pentru multe dintre ele, dar administrarea acestor produse farmaceutice are efecte directe asupra sănătății ficatului nostru. Un rol important ar trebui să-l aibă medicii de familie care trebuie să analizeze gradul de toxicitate al medicamentelor și modul în care ele trebuie administrate.

„Cercetările medicale avansează, se descoperă noi molecule pentru diferite afecțiuni, iar asta a generat o creștere a consumului de medicamente. Populația îmbătrânește, acumulează multe afecțiuni, care sunt tratate cu medicamente. Medicina modernă, într-un fel, este extrem de fragmentată pe specialități și atunci pacientul când vine cu o problemă primește o mulțime de recomandări terapeutice. Dacă merge la mai mulți specialiști, numărul tratamentelor crește. Aici intervine rolul medicului de familie, care ar trebui să facă o selecție și să monitorizeze efectele adverse ale acestor medicamente” a explicat, la Medika TV, dr. Tudor Arbănaș, medic primar gastroenterolog. 

Mai mult decât atât, astăzi, doar foarte puține medicamente se eliberează cu prescripție medicală. O bună parte din aceste produse, foarte toxice pentru ficat, pot fi cumpărate la liber, din orice farmacie. În țările dezvoltate, unele din aceste produse pot fi achiziționate direct din supermarketuri. „Accesul la medicamente este facil. Avem multe resurse financiare să le achiziționăm,  avem farmacii peste tot unde putem găsi aproape orice. Autoritățile iau măsuri de a restricționa accesul la cele mai periculoase medicamente. Dar rămân în continuare multe medicamente care pot fi luate la liber, unele cu o toxicitate hepatică ridicată, așa cum este banalul paracetamol” a atras atenția dr. Tudor Arbănaș.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes