Contractul de finanțare a celei de-a doua faze a proiectului “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri”, prin care cele 17 angiografe achiziționate în 2015 intră în programul de cercetare, a fost semnat luni la Institutul Clinic Fundeni, în prezența ministrului Sănătății, Florian Bodog, care a spus, în glumă, că acum cele 17 “mașini” au și cheile.
Contractul de finanțare a fost semnat de Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Lucian Georgescu, ministrul Cercetării și Inovării, și academicianul dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
Proiectul a demarat în urmă cu doi ani, iar în prima fază 17 unități spitalicești au fost dotate cu angiografe, pentru cercetare medicală în bolile cardiovasculare și tumorale. În faza a doua a proiectului, a cărui finanțare a fost semnată luni, va începe cercetarea propriu-zisă, iar finanțarea de aproape 59 de milioane de lei va fi destinată achiziționării consumabilelor necesare funcționării acestor aparate.
“O să încep cu o mică glumă. Am avut 17 mașini la care nu aveam chei, de astăzi vom avea și cheile. Pentru mine este o plăcere și o onoare, în același timp, să asist la acest moment, pe care mi-l doresc încă de la începutul mandatului meu. Știam că există cele 17 angiografe care nu funcționează pentru că nu există faza a doua. În momentul de față, atingem două proiecte din programul de guvernare și anume: cercetarea medicală și dotarea cu echipamente de ultimă generație pentru cercetarea medicală și implicit pentru pacient. Practic, beneficiarul final al acestui proiect este pacientul și specialistul care va propune noi metode terapeutice, noi protocoale de tratament pentru pacienții noștri”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.
La rândul său, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a spus că evenimentul în sine este un semnal de unitate, de respect față de actul medical, față de întreg corpul medical, pentru încurajarea viitorului acestuia în România.
“După cum bine știți, politicile în domeniul Sănătății în ceea ce ne privește întotdeauna au constituit și constituie o prioritate, iar investițiile în infrastructura de sănătate, în politicile de sănătate din fonduri europene nu fac altceva decât să îmbunătățească serviciile de calitate de care avem nevoie cu toții ca cetățeni. (…) Desigur, tot ceea ce înseamnă politici de sănătate se va concentra pe cetățean. În sprijinul celor afirmate de mine, venim astăzi cu un nou proiect care a început în 2015 și care înseamnă dotarea a 17 spitale, respectiv centre de cercetare, cu angiografe, în toată țara, cu o valoare de 54 milioane de lei, iar faza a doua pe care o semnăm astăzi înseamnă sprijinirea activităților de cercetare în cele 17 centre stabilite de comun acord cu Ministerul Sănătății prin Academia de Științe Medicale”, a spus Rovana Plumb.
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a adăugat că vor fi sprijinite toate activitățile de cercetare în jurul acestor aparate de ultimă generație, pentru a fi găsite soluții mai bune pentru vindecarea și salvarea de vieți omenești.
Președintele Academiei de Științe Medicale, Irinel Popescu, a explicat că prin această finanțare se vor putea achiziționa consumabilile cu care se va efectua cercetarea.
“Aceste 17 angiografe sunt folosite în scopul cercetării, dar, ulterior, după cei cinci ani prevăzuți de legislația europeană și de proiectul de finanțare europeană, vor reveni spitalelor în care au fost instalate și vor putea fi folosite și în scopul de asistență medicală. Este un moment important, pentru că este vorba despre absorbția unor fonduri europene în valoare de 25 de milioane de euro. (…) De la începutul acestui proiect, Ministerul Sănătății a avut un rol important în alegerea spitalelor care vor beneficia de angiografe și suportul administrativ a necesitat un efort foarte mare. În contextul problemelor de finanțare a cercetării, pe care le cunoaștem cu toții, finanțarea proiectelor prin absorbția de fonduri europene este una dintre cele mai eficiente și mai recomandate metode”, a spus Irinel Popescu.
“Este un proiect de cercetare aplicată al cărui beneficiar este sistemul de sănătate”, a punctat, la rândul său, ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu.
În prima fază a proiectului au fost dotate cu echipamente de angiografie 17 unități spitalicești în care sunt situate centrele de cercetare ASM, distribuite în cele opt regiuni de dezvoltare. Valoarea primei faze a proiectului a fost de 53.479.067,04 lei.
În cea de a doua fază, proiectul își propune creșterea capacității de cercetare-dezvoltare a celor 17 unități medicale prin utilizarea sistemelor angiografie achiziționate și cercetarea clinică a 100 pacienți în medie în fiecare centru de cercetare în cadrul clusterului emergent AngioNET. Valoarea celei de-a doua faze a proiectului este de 58.832.613,34 lei.
Printre unitățile sanitare care beneficiază de aceste angiografe se numără Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”, Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, alături de alte nouă spitale județene.
Sursa: AGERPRES