CREȘTERI SALARIALE, ECHIPAMENTE DE PROTECȚIE, MAI MULTE POSTURI. Ce au obținut sindicatele din sănătate după negocieri intense

Astăzi, 28 iulie, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Federaţiei SANITAS şi cei ai Ministerului Sănătăţii, întâlnire la care a participat şi premierul României.

În urma discuțiilor purtate de sindicaliștii din Sănătate cu oficialii Guvernului, primii au obținut garanții ferme că mai multe dintre solicitările sindicatelor vor fi soluționate.

Potrivit unui comunicat al Federației SANITAS, Guvermul a oferit garanții că toţi salariaţii din sistemul sanitar vor primi echipamente de protecţie conforme şi suficiente, iar în acest sens vor emite noi reglementări avizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

“În ceea ce priveşte reducerea timpului de lucru a personalului din spitalele faza I, faza II şi suport COVID-19, se caută soluţii inclusiv pentru adaptarea normativului de personal la condiţiile specifice.

Creşterea salariilor pentru angajaţii din direcţiile de sănătate publică implicaţi direct în activităţile de limitare a efectelor pandemiei şi crearea posibilităţii de plată a orelor suplimentare pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar, inclusiv pentru funcţionarii publici din cadrul direcţiilor de sănătate publică. În acest sens, Guvernul României va emite o ordonanţă de urgenţă în cel mai scurt timp.

Se va suplimenta cu 1.000 numărul de posturi din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi din serviciile de ambulanţă publică”, se arată în comunicatul SANITAS.

De asemenea, s-a convenit creșterea plafonului pentru sporuri de la 30% la 35%, în acest sens urmând să apară o nouă lege.

“În ceea ce priveşte detaşarea personalului medical în această perioadă, părţile au convenit cumularea sporului de detaşare (50%) cu celelalte drepturi salariale. În acest sens, Guvernul va emite un act normativ care să reglementeze condiţiile de detaşare.

Cu privire la acordarea voucherelor de vacanţă aferente anului 2020, reprezentanţii Guvernului au oferit garanţii că acestea se vor acorda conform legislaţiei în vigoare, managerii unităţilor sanitare urmând să facă demersurile necesare.

Creşterea salarială la nivelul anului 2022 pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar public (infirmiere, personal TESA, brancardieri, îngrijitoare, etc.). Ministerul Sănătăţii şi-a asumat ca în cel mai scurt timp să calculeze impactul bugetar, urmând ca împreună cu reprezentanţii Federaţiei SANITAS să stabilească data de aplicare. Organizaţia noastră a reiterat că această solicitare rămâne una dintre cele mai importante în această perioadă.

În ceea ce priveşte aplicarea Legii nr. 82/2020 (acordarea stimulentului de 2.500 de lei), părţile au convenit identificarea sursei de finanţare şi a soluţiilor tehnice pentru acordarea unitară a acestuia”,  mai transmit sindicaliștii SANITAS.

Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes