Criza medicamentelor pentru bolnavii cronici ar putea fi depășită. CNAS va primi 200 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va primi 200 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pentru a fi decontate serviciile medicale oferite pacienților din spitale, cu termenul de plată în luna octombrie. Fondurile i-ar putea ajuta și pe bolnavii cronici ale căror medicamente nu au mai fost distribuite din lipsă de fonduri. 

Guvernul a decis, vineri, alocarea din fondul de rezervă către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a sumei de 200 de milioane de lei, pentru decontarea serviciilor medicale oferite pacienţilor din spitale, cu termen de plată în octombrie, respectiv pentru plata cheltuielilor spitalelor cu medicamente, materiale sanitare, hrană şi utilităţi, arată CNAS.

”Precizăm că, în toată această perioadă, preşedintele CNAS, dr. Andrei Baciu, împreună cu echipa de profesionişti a instituţiei au depus toate diligenţele pentru ca aceste fonduri să ajungă cât mai repede la beneficiari, iar conducerea CNAS a avut întâlniri de lucru şi discuţii în repetate rânduri cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai Ministerului Sănătăţii şi ai Guvernului României. Menţionăm că repartizarea sumelor alocate CNAS se va face în mod proporţional raportat la necesarul transmis de fiecare casă de asigurări de sănătate judeţeană, în conformitate cu obiectivul CNAS de asigurare a protecţiei asiguraţilor în mod universal, echitabil şi nediscriminatoriu şi în condiţiile utilizării eficiente a Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, potrivit comunicatului remis publicității de către CNAS. 

În ultimele săptămâni, la nivel național, mai multe asociații care susțin drepturile pacienților cronici au reclamat faptul că bolnavii au rămas fără medicamente pentru că, în lipsă de fonduri, spitalele nu le-au putut achiziționa. La Medika TV, Radu Gănescu, președintele COPAC, a declarat că problema a fost generată de Ministerul Finanțelor care nu a virat fondurile necesare către CNAS pentru ca, mai departe, instituția să poată distribui banii către furnizorii de servicii medicale. 

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea