Cum s-a transformat România în cea mai relaxată țară din Europa. Lipsa controlului pandemiei ne va costa scump

În timp ce multe state din Europa impun măsuri drastice pentru a stopa evoluția pandemiei, în România lucrurile stau cu totul invers. Cifrele scad de la o zi la alta, dar experții ne avertizează că este doar o falsă impresie că ne confruntăm cu mai puține îmbolnăviri.

Scăderea numărului de cazuri înregistrate într-o zi este generată de faptul că în România se testează mult prea puțin față de capacitatea reală de testare. Numărul redus de teste produce o serie de efecte înlănțuite, avertizează specialiștii. „Din păcate numărul de teste a scăzut dramatic. În decembrie s-a testat cu 83.000 de teste mai puțin decât în luna noiembrie. Acest lucru se reflectă pe curbă. O mare parte din scăderea aparentă pe care o vedem în fiecare zi se datorează acestui număr scăzut de teste. Discutăm de o scădere foarte mare a numărului de teste. Asta are două efecte, odată nu ne permite să urmărim corect curba, adică nu avem o idee reală despre câți oameni se infectează în fiecare zi în România și nu putem să extragem din populație pe acei oameni care sunt infectați și sunt asimptomatici și care în lipsa testelor nu știu că ar trebui să se izoleze”, a declarat dr. Octavian Jurma, pentru Medika TV.

Scăderea numărului de cazuri generată de numărul mic de teste efectuate transformă România în cea mai relaxată țară din Uniunea Europeană. Practic, din cauza numărului redus de testări, autoritățile nu pot impune alte măsuri, deși ele sunt necesare. „Dacă datele erau corecte din punct de vedere statistic s-ar fi impus. Acum, așa cum arată datele, niciun Guvern n-ar putea să ia măsuri de carantinare pe aceste date. Aceste date impun relaxarea. Felul în care se furnizează datele alimentează o retorică pro relaxare, astfel încât niciun Guvern nu poate să ia măsuri de restricții suplimentare. Primul pas este să revenim la un nivel de testare similar celui din noiembrie”, a mai spus dr. Octavian Jurma.

În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost efectuate doar 24 de mii de teste.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes