Dezbatere la Medika TV – 10% din copiii României provin din mame minore. Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește fenomenul „copiilor care nasc copii”

Conform statisticilor oficiale, România este prima țară din Europa în care fetele sub 15 ani devin mame. Problema este una cât se poate de serioasă, dar este puțin discutată în spațiul public, mai ales după anii de pandemie.

La Medika TV, în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, Eugenia Foarfecă a încercat să găsească răspunsuri cu privire la motivul pentru care fenomenul mamelor minore este atât de extins în țara noastră. Dezbaterile pe această temă au pornit de la statisticile sumbre ale organizației Salvați Copiii, printre puținele ong-uri din țara noastră care încearcă să sprijine mamele minore.

„Este un subiect care a fost puțin abordat este important să aducem în lumină acest subiect. Din 2012, 10% din totalul nașterilor provin de la mame adolescente, raportat la totalul nașterilor din România. Țara noastră este țara care dă cele mai multe mame minore, sub 15 ani, din întreaga Uniune Europeană. 45% dintre fetele sub 15 ani care nasc provin din țara noastră. 30% dintre fetele sub 18 ani care nasc provin din țara noastră. Noi suntem primii în această privință” a subliniat Silvia Burcea, coordonator program de Sănătatea mamei și copilului în cadrul Salvați Copiii România, într-o intervenție în direct.

În încercarea de a găsi motivul care generează acest fenomen, discuția s-a mutat în vestul țării, acolo unde, medicul de familie Venera Bucur, unul dintre puținii specialiști care și-a asumat rolul de a sprijini mamele minore, a vorbit deschis despre problemele pe care România le are în ceea ce privește sprijinul adolescentelor care devin mame.

„Prezența și existența mamelor minore este o neglijare a comunității. Ea este o problemă a întregii comunități, a sistemului de sănătate, a sistemului de educație, a lipsei implicării tuturor profesioniștilor care ar putea să ajute aceste mame. Sigur, nu vrem să vorbim despre educație sexuală. Nu ne place, nu vrem să vorbim cu copiii despre asta” a explicat dr. Venera Bucur, medic de familie în județul Timiș.

Invitat în platoul „Sistemului Medikal”, psihologul Ovidiu Telegescu a subliniat, de asemenea, lipsa de reacție a autorităților în ceea ce privește prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor. „ Lipsa educației se vede și se vede departe. Lipsa unor politici de sănătate publică pe acest domeniu se vede, iar din această cauză fenomenul ia amploare. Subiectul este ascuns sub preș. Nepăsarea noastră nu face decât să ne ducă în clasamente fruntașe, spre rușinea noastră” a spus specialistul.

 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes