Dezbatere la Medika TV. Ministerul Educației vrea testare anti-drog în școli. Reacția medicilor: „Procedura nu rezolvă problema consumului de droguri!”

În speranța că ar putea scădea consumul de droguri în rândul elevilor, Ministerul Educației își dorește să introducă testarea anti-drog în școli. De cealaltă parte, medicii specialiști susțin faptul că acest demers nu va rezolva însă problema, ci i-ar face pe elevi să caute alte substanțe care nu pot fi detectate de testele uzuale.

În cadrul emisiunii „Sistemul Medical”, difuzată de Medika TV, tema principală de discuție a fost testarea anti-drog în unitățile de învățământ demers care, în opinia Ministerului Educației, ar putea avea efect asupra reducerii consumului de droguri în rândul elevilor. Printr-o intervenție, în direct, Sorin Ion, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, a explicat care sunt pașii care trebuie urmați pentru ca testarea anti-drog să devină realitate. „În momentul de față se lucrează la Planul comun de acțiune pentru deschiderea noului an școlar. În acest Plan va fi discutată și problema testării anti-drog. Ea nu va fi dispusă prin acest plan. Căutăm toate soluțiile legale prin care această procedură să poată fi legiferată pentru a putea fi pusă în practică” a explicat reprezentantul Ministerului Educației.

Astfel, testarea nu se va face în mod obligatori, supuși testării fiind doar elevii care prezintă semne vizibile ale consumului de droguri. „Testarea se va face în condiții de confidențialitate, în condiții de acord al părinților, în condiții de nestigmatizare și nediscriminare și nu-i va viza pe toți elevii” a mai spus Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

Medicii care tratează adolescenți și tineri consumatori de droguri susțin însă că testarea anti-drog în școli nu va rezolva însă problema consumului în rândul acestora. „Testele uzuale, pe care le folosim și noi la Camera de Gardă și polițiștii în trafic, sunt calibrate să identifice maxim 7 substanțe, precum cocaina, amfetamina, canabisul sau benzodiazepinele. Copiii vor căuta alte substanțe pe care aceste teste nu le pot identifica. Există substanțe noi, care nu sunt incluse nici în bibliotecile de de date ale laboratoarelor specializate, dar pe care adolescenții le consumă deja. Producția acestor substanțe este mereu cu un pas înaintea noastră” a explicat medicul Nițescu Viorela, medic primar toxicologie – ATI, în cadrul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din București.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes