Dezbatere la Medika TV – O familie a renunțat să doneze organele unui copil, în moarte cerebrală, în urma unei discuții cu preotul. Reacția BOR, prezentată în direct

Caz tulburător în Suceava, acolo unde familia unui copil de 14 ani, aflat în moarte cerebrală, a refuzat să-i doneze organele, deși inițial și-a dat acordul în acest sens. Părinții au revenit asupra acestei decizii în urma unei discuții pe care ar fi avut-o cu un preot. Dacă organele ar fi fost prelevate, medicii ar fi putut salva viața a altor trei copii.

La „Sistemul Medical”, Eugenia Foarfecă a prezentat pe larg cazul familiei din Suceava care a refuzat să mai doneze organele copilului, aflat în moarte cerebrală, în urma discuției pe care ar fi avut-o cu preotul. Dezbaterile au început cu intervenția medicului Raluca Neagu, Coordonatorul Centrului Național de Transplant Iași. Dr. Neagu a explicat în direct, la Medika TV, că respectivele organe ar fi putut salva viețile a altor trei copii.

„Situația nu este singulară nu este prima dată când se întâmplă asta. Erau multe persoane care își făcuseră speranțe în urma acestei donări de organe. nițial familia a fost de acord, colegii mei au vorbit cu familia, au semnat acordul de donare și după vreo două ore m-au sunat de la spital și mi-au spus că familia s-a răzgândit, după ce a vorbit cu preotul. Nu am mai reușit să-i facem să se răzgândească. 3 copii ar fi putut fi salvați. Ar fi fost două transplanturi renale și unul hepatic” a precizat dr. Raluca Neagu, la Medika TV.

Discuției i s-a alăturat și dr. Genady Vatachi, directorul interimar al Agenției Naționale de Transplant. Acesta a explicat faptul că orice persoană poate să-și retragă acordul cu privire la donarea de organe, înainte de începerea procedurilor de prelevare. Totodată, pentru a nu se mai ajunge la astfel de situații, oamenii au nevoie de mai multe informații cu privire la importanța donării organelor în salvarea altor vieți.

„Donarea este un gest voluntar și altruist. În toată lumea el poate fi retras oricând până la prelevare. Este un lucru normal care se întâmplă, oamenii se răzgândesc. Imaginea donării de organe trebuie promovată„ a precizat dr. Genady Vatachi.

Pe parcursul dezbaterii, a fost prezentată și poziția Biserici Ortodoxe Române față de acest caz. Fără o intervenție în direct, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a trimis un mesaj în care a precizat că: „Întreaga viziune a creștinismului este un pro viață. Datoria creștină majoră este aceea de a ne manifesta concret mila și dragostea față de orice semen al nostru aflat în suferință. Dar inclusiv din acest motiv, atâta timp cât mai există o licărire de viață în cineva, nimeni nu are dreptul moral de a o suprima, mai ales în absența acordului prealabil al pacientului sau al familiei acestuia. Poziția Bisericii este total favorabilă donării de organe pereche, act menit să salveze viața unei persoane. În delicata problemă de prelevare a unor persoane declarate a fi în moarte cerebrală apare o firească nuanță morală, în care doar cei implicați direct într-o asemenea situație limită au dreptul de a și-o asuma.”

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes