DEZBATERE MEDIKA TV. Când se vor redeschide școlile? Secretar de stat în Ministerul Educației: “Scenariile depind de evoluția epidemiologică”

Redeschiderea școlilor este unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale ultimelor luni. Învățământul față în față nu se va relua însă mai devreme de începutul celui de-al doilea semestru al anului școlar, iar până la vacanța dintre semestre orele se vor derula în continuare online.

Totuși, nici data de 8 februarie, când va începe al doilea semestru, nu este bătută în cuie, pentru că totul depinde de evoluția epidemiologică.

Subiectul deschiderii școlilor a fost dezbătut în emisiunea Medika Special de la Medika TV moderată de Dana Chera. Invitat în platou, secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, a spus că sunt luate în calcul mai multe scenarii cu privire la ce se va întâmpla de luna viitoare.

Poziția Ministerului este binecunoscută. Vom încerca să începem cursurile față în față din 8 februarie într-una dintre variante. Varianta ideală e cu toți copiii, dar există și alternative sau alte scenarii în care fie aducem la școală copiii foarte mici – grădiniță, ciclu primar, există și varianta să aducem elevii din anii terminali, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, în vederea pregătirii temeinice pentru examenele naționale și, evident, există și varianta hibridă, care pentru cadrele didactice este foarte complicată. Scenariile depind de evoluția epidemiologică”, a spus Sorin Ion.

Secretarul de stat din Ministerul Educației a explicat că se ia în calcul și varianta descentralizării, în sensul ca deciziile privind derularea cursurilor să fie luate în plan local, în funcție de specificul fiecărei localități, așa cum a fost și la începutul anului școlar.

“O decizie va fi luată la finalul lunii ianuarie. Cu o săptămână, două înainte să înceapă al doilea semestru se va ști clar în fiecare școală care va fi scenariul în care funcționează fiecare unitate. Părerea mea personală este că putem redeschide școlile în siguranță dacă peste 60% din personalul didactic se vaccinează”,  a mai spus secretarul de stat Sorin Ion.

De altfel, și epidemiologii sunt de părere că școlile pot începe în siguranță dacă numărul cadrelor didactice care se vor vaccina va fi mai mare.

“Vaccinarea profesorilor asigură oamenii de la catedră. În momentul în care îi protejăm pe ei, îi protejăm pe cei fără de care orele nu se pot ține. Ministerul Educației sunt convins că se va asigura ca școlile să fie pregătite să se deschidă, iar asta trebuie să aibă loc cu cadrele didactice vaccinate”,  a spus dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Nici în ceea ce privește învățământul universitare lucrurile nu sunt clare. Anton Hadăr, liderul Alma Mater, consideră că abia după ce se va încheia sesiunea se va putea ști clar ce se va întâmpla cu facultățile din țară. acesta și-a exprimat speranța ca numărul de vaccinări din mediul universitar să fie suficient de mare pentru reluarea cursurilor în siguranță, mai ales că varianta orelor online nu este agreată nici de profesori, nici de studenți.

Ceea ce facem noi acum nu e școală, clar. Trebuie să facem tot ce se poate pentru a recupera anul universitar. Va fi greu să determinăm pe toată lumea să se vaccineze. Nu suntem nici măcar la jumătate în ceea ce privește dorința de vaccinare. Se vor face tabele, încă nu avem o imagine de ansamblu. Eu cred că în universități va fi o intenție de vaccinare de peste 50%, dar în nici un caz nu cred că ajungem la 80-90%. Până în sesiune mergem ca și până acum. După sesiune vom vedea exact cum stăm”,  a spus Anton Hadăr la Medika TV.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes