Dezbatere pe tema momentului, la Medika TV: Folosim sau nu Ivermectina în tratamentul COVID? Medic: “La noi nu există protocol și nu riscă nimeni să-l dea, poate fi acuzat de malpraxis!”

În ultimele zile, în România s-a creat o adevărată isterie în jurul unui medicament de uz veterinar, despre care există anumite studii care arată că ar da rezultate foarte bune în tratarea COVID-19.

De altfel, încă din luna aprilie, Medika TV a relatat despre acest medicament, după ce un studiu din Australia, realizat în laborator, a dovedit că Ivermectina omoară coronavirusul. Între timp au fost realizate și alte studii, toate vorbind despre eficiența acestui medicament.

Există țări în care Ivermectina are aviz de punere pe piață și într-o variantă pentru uz uman. În Europa, însă, aceasta este strict pentru uz veterinar.

Medicamentul, un antiparazitar administrat în principal câinilor și pisicilor, nu se mai găsește în multe farmacii veterinare din țară, după ce a fost cumpărat de oameni pentru uz propriu.

Medicii umani și veterinari deopotrivă avertizează că folosirea medicamentului pentru animale poate fi extrem de periculoasă. Și, chiar dacă unele studii i-au dovedit eficiența, atât timp cât nu a fost aprobat pentru a fi folosit, nimeni nu riscă să-l prescrie,

“Sunt studii, este adevărat, dar acest medicament nu a intrat în ghidul de terapii COVID. Este în schimb permis să fie folosit în studii clinice. La noi nu se găsește forma pentru oameni, ci doar veterinară, așa că nu putem discuta. Atât timp cât medicamentul e de uz veterinar, nu poate fi folosit și eliberat decât pentru animale”,  a declarat, la Medika TV, dr. Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Medicul pneumolog Gilda Popescu de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta a explicat că o variantă pentru uz uman a acestui medicament a fost folosită și în România în urmă cu câțiva ani. Medicamentul nu mai există însă pe piață pentru uz uman și nici un medic nu își poate asuma să-l prescrie, în lipsa unor legiferări stricte.

Acest medicament e un antiparazitar. Și noi l-am folosit până în 2012 pentru uz uman pentru strongiloides, o infecție parazitară. După care a fost scos din uzul uman și a rămas doar pentru animale.  Studiile într-adevăr au dovedit ceva, iar unele țări îl folosesc, dar în varianta pentru uz uman. Dacă l-am folosi pe cel prezent pe piață la noi și se întâmplă ceva cu pacientul, poate să decedeze, de exemplu, poți fi acuzat de malpraxis. Nu te poate ajuta nimeni atâta timp cât nu ai un protocol în care medicamentul să fie trecut sau să fie o aprobare a Agenției Europene a Medicamentului sau a agenției din România. Nu e vorba că suntem reticenți, dar fără o reglementare nu poți acționa”,  a spus dr. Gilda Popescu.

Cercetătorul Radu Ciornei, doctor în în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, e de părere tot ce se întâmplă acum e consecința lipsei educației. El a făcut o comparație cu vaccinul anti-COVID, care a stârnit dispute pe rețelele de socializare legate de efectele sale adverse, care, de altfel, s-a dovedit că sunt extrem de puține și ușoare.

În cazul administrării ivermectinei, în mod necontrolat, în doze pe care nu le știm, exact acum ar trebui să ne temem de acele efecte secundare. Acele persoane care se tem de efectele vaccinului, care am văzut, sunt ușoare, ar lua ivermectină cu pumnul. Iar asta spune multe despre acele persoane și despre auto-medicația din România și această tendință de a crede niște știri parțial adevărate, dar departe de un adevăr bazat pe studii foarte bine bazate pe realitate”,  a spus cercetătorul Radu Ciornei, la Medika TV.  

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes